• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzimumnoziedznieku stingrāku kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2009., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192150

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par garantētās atlīdzības izmaksas procedūru

Vēl šajā numurā

21.05.2009., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzimumnoziedznieku stingrāku kontroli

 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 29.aprīlī nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā likumprojektu paketi, kas regulēs kārtību, kādā bāriņtiesas un policija saņems informāciju par personām, kuras veikušas dzimumnoziegumus pret bērniem.

 “Komisijas piedāvātie grozījumi beidzot palīdzēs kontrolēt dzimumnoziegumus pastrādājušās personas, lai novērstu atkārtotus noziegumus pret nepilngadīgajiem,” norādīja Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš, piebilstot, ka līdzšinējās diskusijas par šo jautājumu bijušas pārāk ilgas.

Izmaiņas paredz, ka brīvības atņemšanas iestādes, pirms atbrīvot par vardarbīgiem noziegumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību un tikumību notiesātas personas, informāciju par šiem notiesātajiem nosūtīs bāriņtiesai un policijai atbilstoši notiesātā deklarētajai vai izvēlētajai dzīvesvietai. Informācijā būs jānorāda notiesātās personas vārds, uzvārds, personas kods un Krimināllikuma pants, pēc kura šī persona notiesāta.

Bāriņtiesas informāciju par personām, kas izcietušas sodu par dzimumnoziegumiem, saņems arī no Valsts probācijas dienesta, uzreiz pēc šo personu reģistrēšanas. Tāpat probācijas dienests bāriņtiesai nekavējoties nosūtīs informāciju par tā uzraudzībā esošu klientu, par kuru iegūtas ziņas, kas rada pamatotas aizdomas par bērna veselības, dzīvības un pilnvērtīgas attīstības apdraudējumu gadījumos, ja šī persona dzīvo vai plāno dzīvot ģimenē ar bērniem.

Likumu izmaiņas palīdzēs uzlabot bērnu aizsardzību pret seksuālu vardarbību, norāda likumprojektu izstrādātāji. Līdz šim par bērnu tiesību aizsardzību atbildīgajām institūcijām nebija pietiekamas informācijas par to uzraudzības teritorijā dzīvojošām personām, kuras vienu vai jau vairākas reizes bijušas tiesātas par dzimumnoziegumiem.

Komisijas sagatavotā likumprojektu pakete paredz veikt grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā, Valsts probācijas dienesta likumā un Bāriņtiesas likumā. Likumprojekti izskatīšanai Saeimā tika iesniegti 30.aprīlī, un Saeima šos grozījumus skatīs trīs lasījumos.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!