• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par Valsts kontroles ieteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2009., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par atbalstu jaunievēlētajām novadu domēm

Vēl šajā numurā

20.05.2009., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par Valsts kontroles ieteikumiem

 
 

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) finanšu pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par IZM finansiālo stāvokli, norādīts IZM saņemtajā un Valsts kontroles (VK) izstrādātajā atzinumā par IZM 2008.gada finanšu pārskata sagatavošanas pareizību. IZM kopīgi ar VK izstrādājusi ieteikumus finanšu resursu izlietojuma uzskaitei IZM un tās padotības iestādēs, kā arī to ieviešanas grafiku. VK ieteikumus IZM ieviesīs jau līdz šā gada beigām.

IZM pārziņā ir četras nozares: izglītība, zinātne, valsts valoda un sports, kā arī plaša institucionālā struktūra, kas ir gan IZM, gan vairāk nekā 100 padotības iestādes, tostarp profesionālās izglītības iestādes, koledžas un augstskolas. VK veiktās revīzijas laikā tika pārbaudīts IZM 2008.gada finanšu pārskats un deviņu padotības iestāžu pārskati. No 61 VK ieteikuma puse attiecas tieši uz padotības iestādēm, tāpēc IZM vērsusies pie savām padotības iestādēm, lai noskaidrotu konstatēto nepilnību cēloņus un kopīgi rastu risinājumus situācijas uzlabošanai.

Pašlaik notiek IZM padotībā esošo iestāžu reorganizācija, kā rezultātā tiks būtiski samazināts padotības iestāžu skaits, kas ļaus IZM pārskatāmāk pārraudzīt iestāžu darbu, tostarp rūpīgāk sekot līdzi finanšu resursu izlietojumam. Piemēram, lai uzlabotu Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu un Valsts pētījumu programmu piešķirtā finansējuma izlietojuma uzraudzību, plānots nodalīt Latvijas Zinātnes padomes (LZP) konsultatīvo un lēmumu pieņemšanas funkciju no administratīvās un finanšu pārvaldības funkcijas.

IZM 2008.gadā izvērtējusi savas valsts budžeta programmas “Zinātne” izlietojuma un tā efektivitātes audita rezultātus un atbilstoši ieteikumiem sadarbībā ar LZP pilnveido kontroles procedūras zinātnei paredzētā finansējuma izlietojumam. Lai novērtētu iekšējās kontroles mehānismus un sniegtu ieteikumus kontroles vides uzlabošanai, audita laikā īpaša uzmanība tika pievērsta normatīvajiem aktiem atbilstošai finansējuma uzskaitei, piešķiršanai un izlietojumam.

Pēdējos divos gados ir daudz paveikts, lai sakārtotu IZM valdījumā esošos nekustamos īpašumus, kuru kopskaits ir vairāk nekā 1000 objektu. Lielākā daļa no tiem ir padotības iestādēm, tajā skaitā profesionālās izglītības iestādēm, lietošanā nodotie nekustamie īpašumi. 2008.gadā zemesgrāmatā ierakstīti 33 nekustamie īpašumi, un IZM iespēju robežās turpina darbu pie nekustamo īpašumu sakārtošanas, tas prasa papildu resursus, kas IZM šādiem mērķiem nav piešķirti. Atšķirībā no citām ministrijām, kurās nekustamo īpašumu apsaimniekošanu veic speciāli šim nolūkam izveidotas aģentūras vai valsts akciju sabiedrības ar vairākiem desmitiem darbinieku, IZM valdījumā esošo nekustamo īpašumu pārraudzību, sakārtošanu un apsaimniekošanu piešķirtā finansējuma robežās nodrošina Administratīvā departamenta Līgumu un nekustamo īpašumu apsaimniekošanas nodaļa sešu cilvēku sastāvā.

2008.gadā IZM veikusi nozīmīgu darbu, lai salīdzinātu nekustamo īpašumu datus ar Valsts zemes dienesta un zemesgrāmatu datubāzi nolūkā pilnveidot nekustamā īpašuma uzskaites jautājumus. Vienlaikus IZM strādā, lai sakārtotu īpašumu dokumentāciju atbilstoši normatīvos aktos noteiktajām prasībām un lai to uzskaites vērtība tiktu noteikta pēc vienotiem kritērijiem. IZM uzver, ka situācija salīdzinājumā ar 2006.gadu ir būtiski uzlabojusies.

Lai sakārtotu nomas attiecības saistībā ar debitoriem, laika periodā no 2007.gada līdz 2009.gada maijam tiesvedības (labvēlīgi tiesas spriedumi) un pārrunu ceļā no debitoriem ir piedzīti apmēram 190 000 latu.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!