• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē ASV 14.-19.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē ASV 14.-19.maijā

 

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones kopīgajā preses īssaietā pirms divpusējās tikšanās (attēlā augstāk) Vašingtonā 2009.gada 14.maijā:

 

01.JPG (15491 bytes)

H.Klintone: Man ir liels gods šodien uzņemt Latvijas prezidentu Zatlera kungu. Mums ar Latviju ir ļoti ciešas un svarīgas attiecības. Tā ir valsts, kuru mēs apbrīnojam. Latvijas pūles un sasniegumi, pārvarot grūtības pēdējās desmitgadēs, tās demokrātija, brīvība un mērķtiecība virzībā uz labāku nākotni ir iedvesmojoša. Mums ir ļoti pozitīvas divpusējās attiecības. Mēs cieši strādājam, risinot reģionālus un pat globālus jautājumus. Man ir prieks, ka man ir iespēja šodien tikties ar jums, prezidenta kungs.

V.Zatlers: Liels paldies, valsts sekretāres kundze. Man ir liels gods šodien atkal būt Vašingtonā un izmanot iespēju, lai satiktos ar ASV administrācijas pārstāvjiem. Jūs vienmēr esat bijis lielisks Latvijas draugs, un es esmu ļoti pateicīgs par to. Mēs ļoti novērtējam jūsu draudzību. Latvija un ASV ir bijuši stratēģiskie sabiedrotie kopš mūsu neatkarības atgūšanas. Mēs ceram uz turpmāku ilgstošu sadarbību un būsim lielisks sabiedrotais.

 

14.maijā Vašingtonā, tiekoties ar ASV Kongresa pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi, Valsts prezidents pārrunāja Latvijas un ASV kopīgos drošības izaicinājumus, īpaši NATO operāciju Afganistānā. Valsts prezidents uzsvēra, ka bez militārās iesaistes jāveic arī valsts attīstības veicināšana, un dalījās Latvijas pieredzē šajā jomā. Tāpat V.Zatlers uzsvēra nepieciešamību situācijas uzlabošanā vairāk iesaistīt Afganistānas kaimiņvalstis. Abas amatpersonas pārrunāja ar enerģijas tirgu saistītus jautājumus, kā arī pasaules ekonomikas lejupslīdi un tālākās attīstības perspektīvas.

01.JPG (16841 bytes)
Valdis Zatlers un Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis “virs Vašingtonas”, ar skatu no Kapitolija 14.maijā

02.JPG (23147 bytes)
Valdis Zatlers, iepazīstoties ar Kapitoliju 14.maijā

03.JPG (18573 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers 14.maijā, tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu Kongresa Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi

Savukārt pirms divpusējās tikšanās Valsts prezidents Valdis Zatlers un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone tikās ar mediju pārstāvjiem, kuras laikā abi uzsvēra (skat. zemāk), ka Latvijai un ASV ir svarīgas stratēģiskās attiecības. V.Zatlers atzīmēja, ka Latvija augstu vērtē ASV draudzību un uzsvēra, ka Latvija būs uzticams sabiedrotais arī turpmāk. Valsts prezidents pateicās par iespēju tikties ar valsts sekretāri – jaunās administrācijas pārstāvi. H.Klintone uzsvēra, ka amerikāņi apbrīno mūsu valsts cīņu par demokrātiju, brīvību, labāku nākotni, kas iedvesmo ASV iedzīvotājus. Divpusējās sarunas laikā tika pārrunāta NATO operācija Afganistānā, kur Latvijas un ASV karavīri kopā apmāca Afganistānas armijas vienību. Valsts sekretāre apstiprināja ASV apņēmību turpināt stiprināt Latvijas drošību alianses kolektīvās drošības sistēmas ietvaros. Valsts prezidents un valsts sekretāre apmainījās ar viedokļiem par abu valstu redzējumu par atbalstu Ukrainas un Gruzijas centieniem to ceļā uz Eiropas Savienību un NATO. Tāpat tika pārrunāti enerģijas avotu un piegādātāju diversifikācijas jautājumi. V.Zatlers un H.Klintone apsprieda arī globālās ekonomiskās krīzes ietekmi. Valsts prezidents informēja par Latvijas darbu pie strukturālajām reformām un budžeta samazināšanu, lai šo krīzi pārvarētu.

Vašingtonā Valsts prezidents tikās arī ar ASV prezidenta Baraka Obamas nacionālās drošības padomnieku ģenerāli Džimu Džounsu. Tikšanās laikā galvenā sarunu tēmā bija NATO operācija Afganistānā un Latvijas iesaiste tajā, kā arī nemilitāro preču tranzīts uz Afganistānu caur Latviju. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija savu drošību stingri balsta NATO kolektīvās drošības sistēmā. Tādēļ Latvijai īpaši svarīgs ir Vašingtonas līguma 5.pants, kurš pienācīgi jāatspoguļo arī NATO turpmākajos plānošanas dokumentos, ieskaitot jauno alianses stratēģisko koncepciju.

V.Zatlers tikās ar ASV kongresmeņiem Veksleru un Šimkusu, kā arī ar senatoru Voinoviču, kuram par ieguldījumu Latvijas ārpolitikas interešu veicināšanā un bezvīzu režīma ar ASV ieviešanā tika pasniegts II šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Rīta pusē Valsts prezidents atklāja ASV–Baltijas fonda biznesa semināru, kurā piedalījās Baltijas valstu uzņēmēji. Savā uzrunā Valsts prezidents atzīmēja, ka katrai valstij, lai veicinātu tās nākotnes attīstību, ir svarīgi nodrošināt izmaiņas un iespējas. Arī Latvija ņem vērā gan iespējas, gan izmaiņas, ko piedāvā ekonomiskās attīstības kritums, reformu veikšanai un dažādu nozaru sakārtošanai. V.Zatlers iepazīstināja ar Latvijas paveikto, lai izietu no ekonomiskās krīzes, kā arī skaidroja gan politiskās, gan ekonomiskās izmaiņas valstī, strukturālo reformu lomu izglītībā, veselības aprūpē un valsts pārvaldē.

Vakarpusē svinīgā ceremonijā Latvijas vēstniecībā valsts apbalvojumi tika pasniegti vairākām ASV amatpersonām, kā arī Amerikas latviešu sabiedrības pārstāvjiem.

15.maijā Vašingtonā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar aizsardzības sekretāru Robertu Geitsu. Tikšanās laikā abi pārrunāja ar NATO pārveidi saistītus jautājumus, īpašu uzmanību pievēršot jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādei, uzsverot, ka tajā ir jāiekļauj Ziemeļatlantijas līguma 5.pants, kas nosaka, ka uzbrukums vienai valstij ir uzskatāms par uzbrukumu visiem sabiedrotajiem.

Pārrunājot Latvijas dalību alianses militārajās operācijās, ASV aizsardzības sekretārs pauda atzinību Latvijas sniegumam un ieguldījumam starptautiskās drošības garantēšanā, kā arī izteica visdziļāko līdzjūtību saistībā ar 1.maijā uzbrukumā Afganistānā bojāgājušajiem diviem Latvijas karavīriem. Pievēršoties NATO operācijai Afganistānā, abas amatpersonas pārsprieda iespējas vēl ciešāk Latvijai iesaistīties sabiedroto nemilitāro kravu nosūtīšanas procesā uz Afganistānu tranzītā caur mūsu valsti. Sarunas gaitā tika apspriesti Baltijas gaisa telpas patrulēšanas jautājumi.

Valsts prezidents tikās ar Brūkingsa institūta (Brookings Institution) viceprezidentu Karlosu Paskvālu un piedalījās šā institūta (patlaban viens no ietekmīgākajiem politiku veidojošajiem institūtiem ASV) organizētajā diskusijā. V.Zatlers kā īpašais viesis sniedza uzrunu par transatlantiskās partnerības lomu pasaulē pēc ekonomiskās krīzes, akcentējot NATO lomu drošības nodrošināšanā pasaulē, nepieciešamību apvienot gan militāros, gan civilos instrumentus Afganistānas stabilizēšanas procesā, aktivizēt Eiropas Savienības sadarbību ar tās austrumu kaimiņvalstīm, izvērtēt globālos ekonomiskos un finanšu mehānismus ekonomiskās atveseļošanās laikā, kā arī saglabāt reālistisku skatījumu attiecībās ar Krieviju.

Valsts prezidents arī teica uzrunu pieņemšanā par godu ASV–Baltijas fonda gala pasākumam.

17.maijā, tiekoties ar latviešu kopienas pārstāvjiem, beidzās Valsts prezidenta darba vizīte Vašingtonā. Viesojoties Rokvillā, V.Zatlers iepazinās ar svētdienas latviešu skolas darbību. Viņu sagaidīja skolas astoņu klašu skolēni, ģērbušies latviešu tautastērpos. Sirsnīgās tikšanās laikā V.Zatlers pasniedza skolas vadītājai dāvanu – grāmatu par Latvijas ģerboņiem.

Tikšanās laikā ar Vašingtonas latviešu kopienas pārstāvjiem Valsts prezidents uzsvēra, ka, apmeklējot katru klasi, viņš sajuta nākotnes Latviju. V.Zatlers bija gandarīts, ka bērniem Rokvillā tiek mācīts vispirms jau būt latviešiem, godīgiem cilvēkiem, kā arī mīlēt citam citu, savu tautu un zemi.

Pievēršoties bagātajai pieredzei un interesantajām atmiņām, kas vieno latviešus Amerikā, Valsts prezidents aicināja tautiešus piedalīties viņa aizbildniecībā izveidotajā projektā “Dzīvā vēsture” (Collective memory) ar savām atmiņām par pagātni, par piedzīvoto, videoformātā interneta vidē daloties ar visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī atbalstīt Kokneses Likteņdārza izveidi.

Pēc skolas apskates Valsts prezidents iepazinās ar latviešu muzeju un piedalījās svētdienas dievkalpojumā.

18.maijā V.Zatlers viesojās Sietlas Vašingtona universitātē, kurā tikās ar augstskolas prezidentu un Skandināvijas departamenta mācību spēkiem, kā arī Baltijas studiju programmas studentiem. Universitātes pārstāvjiem bija iespēja arī noklausīties Valsts prezidenta runu. Tāpat Sietlā V.Zatlers tikās ar latviešu kopienas pārstāvjiem Latviešu namā.

 Valsts prezidenta preses dienests

 

04.JPG (16345 bytes) 05.JPG (17217 bytes) 06.JPG (12663 bytes)

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers darba vizītē ASV: 15.maijā – tiekoties ar ASV aizsardzības sekretāru Robertu Geitsu; 14.maijā – tiekoties ar ASV prezidenta Baraka Obamas nacionālās drošības padomnieku ģenerāli Džimu Džounsu; 14.maijā – tiekoties ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas Eiropas jautājumu apakškomitejas vadītāju Robertu Veksleru
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!