• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba līguma kopiju darba vietā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192000

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedriski nozīmīgu valsts funkciju nodošanu nevalstiskajam sektoram

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba līguma kopiju darba vietā

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 28.aprīlī, pirms 2.lasījuma kā steidzamus atbalstīja grozījumus Darba likumā, kas paredz darba devējam pienākumu nodrošināt darba līguma kopijas pieejamību struktūrvienībā, kurā darbinieks tiek nodarbināts.

Likuma grozījumi, ko izstrādājusi par darba jomu atbildīgā Saeimas komisija, palīdzēs izskaust nelegālo nodarbinātību un atvieglos Valsts darba inspekcijas ikdienas darbu.

 “Līgumu problēma ir labi zināma – pārbaužu laikā darba devējs aizbildinās, ka līgums ar konkrēto darbinieku glabājas citā struktūrvienībā, lai gan bieži vien tas patiesībā nemaz nav noslēgts un ar atpakaļejošu datumu tiek sagatavots uzreiz pēc darba inspektoru apmeklējuma. Tā ir viena no nelegālās nodarbinātības izpausmēm, kas noteikti ir izskaužama,” uzskata komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Šādi grozījumi ir īpaši būtiski laikā, kad valstī sarūk nodokļu ieņēmumi un jūtama ēnu ekonomikas pieauguma tendence, tādēļ jāpastiprina pasākumi cīņai ar nereģistrēto nodarbinātību. Svarīgi, lai godprātīgi uzņēmēji neciestu no negodīgas konkurences, jo ražošanas izmaksas ir zemākas tiem komersantiem, kas negodīgā ceļā samazina darbaspēka izmaksas, norāda komisijā.

Plānots, ka jaunās prasības būs spēkā no 1.jūnija.

Pēc Labklājības ministrijas pētījuma datiem vidēji katrs ceturtais strādājošais tika nodarbināts bez darba līguma vai arī strādāja ar līgumu, bet daļu algas saņēma aploksnē.

Par likuma grozījumiem otrajā, galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!