• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par valsts pakalpojumu pieejamību un darba vietas nodrošināšanu reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2009., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191880

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.05.2009., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par valsts pakalpojumu pieejamību un darba vietas nodrošināšanu reģionos

 

Lai nodrošinātu valsts pakalpojumu pieejamību reģionos, vienlaikus saglabājot darba vietas, šobrīd viens no aktuālākajiem darbiem ir reģionālo pašvaldību izveide, nododot tām daļu valsts pārvaldes funkciju, tā 13.maijā, tiekoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadību un uzņēmējiem, akcentēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Mazinot budžeta izdevumus, nozaru ministrijas ar strukturālajām reformām primāri saprot darba vietu samazināšanu tieši reģionos, likvidējot valsts iestāžu reģionālās struktūrvienības. Tādā veidā reģionos būtiski samazinās darba vietu skaits un iekasēto nodokļu apjoms, bet pats galvenais – iedzīvotājiem un uzņēmējiem samazinās valsts pārvaldes iestāžu sniegto pakalpojumu pieejamība,” norādīja ministrs E.Zalāns.

Lai risinātu šo situāciju, ministrs aicinās valdību lemt par reģionālo pašvaldību veidošanu uz esošo plānošanas reģionu bāzes. Ir aprēķināts, ka, nododot valsts pārvaldes funkciju izpildi reģioniem, izdevumi to izpildei varētu samazināties par 25–30%. Vienlaikus reģioni varētu efektīvāk nodrošināt valsts pakalpojumu pieejamību, izvērtējot iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzības.

LTRK atzinīgi novērtēja priekšlikumu par valsts pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu reģionos, akcentējot, ka, veicot reformas valsts pārvaldē, ir jāvērtē to ietekme uz ekonomikas attīstību. Ministrs un uzņēmēji bija vienisprātis, ka, mazinot valsts budžeta izdevumus, svarīgi ir domāt par attīstību, piemēram, tam mērķtiecīgi novirzot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

Tāpat uzņēmēji sarunā ar E.Zalānu norādīja, ka politiķiem un sabiedrībai jāvienojas par Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķiem, vienlaikus valdībai jāatrod veids, kā efektīvi risināt īstermiņa jautājumus par ekonomiskās aktivitātes atjaunošanu.

Ministrs un LTRK vadība pārrunāja uzņēmēju plānu Latvijas ekonomikas stimulēšanai. E.Zalāns atbalsta šajā plānā ietvertos pasākumus un uzskata, ka valdībai būtu īsā laikā jāatbalsta tie, par kuriem var vienoties ar uzņēmējiem, par pārējo pasākumu īstenošanu turpinot diskusijas.

Viens no jautājumiem, pie kuriem strādā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), ir administratīvā sloga mazināšana. “Pašvaldībām ir jābūt attīstības aģentiem, nevis ar dažādām birokrātiskām procedūrām jākavē uzņēmējdarbība,” uzsvēra E.Zalāns. RAPLM ir saņēmusi sūdzības no uzņēmējiem, īpaši par neskaidrām un sarežģītām procedūrām pašvaldību teritorijas plānošanā un būvniecībā.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības vides attīstību Latvijā, veidotu valsts politiku saskaņā ar uzņēmēju interesēm, identificētu uzņēmējdarbību kavējošos apstākļus un veiktu nepieciešamās darbības to novēršanai, ministrs E.Zalāns un LTRK valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende parakstīja sadarbības līgumu.

Kā prioritārās sadarbības jomas izvirzītas: reģionālās un telpiskās politikas plānošanas veidošana, LTRK un plānošanas reģionu sadarbība, ES fondu efektīva apgūšana un pieejamība uzņēmējiem reģionos, efektīvas un uzņēmējiem pieejamas e-pārvaldes modeļa ieviešana, vienas pieturas aģentūras principa veidošana pašvaldību darbībā, administratīvo un juridisko šķēršļu novēršana.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!