• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas aizliegumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par lauksaimnieku sadarbību ar lielveikalu tīkliem

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas aizliegumu

 

Saeima otrajā lasījumā izskatījusi un akceptējusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā”, kurā noteikta pašvaldību iespēja ierosināt un noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā.

Likuma grozījumu projektā noteikts, ka pašvaldība pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā.

 “Zemkopības ministrijas izstrādātie grozījumi dos iespēju jebkurai no pašvaldībām noteikt aizliegumu savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus, ja kaut vai tikai viens pagasta iedzīvotājs šādu iesniegumu iesniegs un pašvaldība nesaņems iebildumus no saviem lauksaimniekiem. Ja šo iespēju izmantos pilnīgi visas Latvijas pašvaldības, tad visa Latvijas teritorija iegūs ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizlieguma zonas statusu,” skaidro ZM Pārtikas departamenta direktore Arlita Sedmale.

Paredzēts, ka pašvaldība aizliegumu var noteikt uz laiku, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Ja pašvaldība nolēmusi pieņemt iedzīvotāju pieteikumus par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu, tā informē sabiedrību, publicējot paziņojumu par nodomu noteikt aizliegumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un pašvaldības izdotajā laikrakstā. Ja tāda nav, tad paziņojumu publicē citā vietējā laikrakstā, norādot teritoriju, kurā paredzēts noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai. Tāpat paziņojumā norāda sabiedrības viedokļu, priekšlikumu un iebildumu sniegšanas vietu un termiņu. Priekšlikumi un iebildumi jāiesniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no paziņojuma publicēšanas.

Turpretim, ja lauksaimnieks nepiekrīt, ka platība, ko viņš apsaimnieko, tiek pilnīgi vai daļēji iekļauta teritorijā, kurā paredzēts ieviest aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai, pašvaldība attiecīgo platību pilnībā vai lauksaimnieka norādītajā daļā neiekļauj ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai aizliegtajā teritorijā. Ja pašvaldības noteiktajā termiņā lauksaimnieks nav iesniedzis iebildumus, tad tiek uzskatīts, ka lauksaimnieks piekrīt aizlieguma noteikšanai.

Tāpat pašvaldībai jāinformē citas pašvaldības, kuru administratīvā teritorija robežojas ar teritoriju, kurā paredzēts noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai. Pašvaldībai jāinformē arī Zemkopības ministrija, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, Valsts vides dienesta attiecīgā reģionālā vides pārvalde, kā arī Valsts augu aizsardzības dienests, kurš minēto informāciju iekļauj ģenētiski modificēto kultūraugu audzētāju reģistrā.

Likumprojektu “Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā” Saeima skatīs vēl trešajā lasījumā.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!