• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par cilvēktiesību pārkāpumu Moldovā nosodījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par sociālo mediju iesaistīšanu informēšanā par EP vēlēšanām

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par cilvēktiesību pārkāpumu Moldovā nosodījumu


 

Eiropas Parlaments 7.maijā Strasbūrā asi nosodīja plašo iebiedēšanas kampaņu, smagos cilvēktiesību pārkāpumus un citas Moldovas valdības prettiesiskās darbības pēc parlamenta vēlēšanām 5.aprīlī. Rezolūcijā deputāti aicina veikt īpašu izmeklēšanu par nāves gadījumiem un vardarbību, kas sekoja vēlēšanām, kā arī iesaka ES Padomei apsvērt iespēju nosūtīt uz Moldovas Republiku misiju, lai sekmētu reformu procesu tiesībaizsardzības iestādēs.

Ar 467 balsīm par, 27 pret un 18 balsīm atturoties pieņemtajā rezolūcijā deputāti aicina veikt īpašu izmeklēšanu par nāves gadījumiem pēc vēlēšanām, kā arī par jebkuriem iespējamiem izvarošanas un necilvēcīgas apiešanās gadījumiem, kas notika aizturēšanas un politisko arestu laikā.

Parlaments pauž bažas par pēcvēlēšanu notikumos arestēto pamattiesībām, tostarp tiesībām uz dzīvību, tiesībām neciest no fiziskas vardarbības, spīdzināšanas un sodīšanas. Tas nosoda arī iebiedēšanas kampaņu, kuru Moldovas iestādes ir sākušas pret medijiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Pēc vēlēšanām Moldovas valdība apsūdzēja Rumāniju par iesaistīšanos demonstrācijās un nolēma izraidīt Rumānijas vēstnieku, kā arī ieviest vīzu režīmu šīs ES dalībvalsts pilsoņiem. Deputāti izsaka nožēlu par šo lēmumu un pieprasa sniegt tūlītējus un nopietnus pierādījumus apgalvojumiem “par ārvalstu valdību iesaistīšanos”.

Vienlaikus Parlaments atkārtoti apstiprina apņemšanos turpināt mērķtiecīgu ES dialogu ar Moldovas Republiku, tomēr piešķirot lielu nozīmi tiesiskumam un cilvēktiesībām. Lai saglabātu Moldovas Republikas iedzīvotāju uzticēšanos, ES ir aktīvi jāiesaistās situācijas pārvaldīšanā, uzsvērts rezolūcijā, Komisijai, Padomei un dalībvalstīm pilnībā jāizmanto Eiropas Kaimiņattiecību politika (EKP) un jo īpaši jaunā Austrumu partnerības programma.

EKP un Austrumu partnerībā, kuru drīz paredzēts sākt, ir atzīta Moldovas tiekšanās uz Eiropu un Moldovas īpašās senās vēsturiskās, kultūras un ekonomikas saites ar ES valstīm. ES ir izvirzījusi mērķi 2009.gada jūnijā sākt sarunas par jaunu Moldovas Republikas un ES nolīgumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!