• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par tūrisma industrijas nozīmi pasaules ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2009., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191729

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par projektiem EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenta ietvaros

Vēl šajā numurā

12.05.2009., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par tūrisma industrijas nozīmi pasaules ekonomikā

 

Apvienoto Nāciju Pasaules tūrisma organizācija (ANPTO) G20 valstu tikšanās laikā, kas notika 2009.gada 2.aprīlī Londonā (Lielbritānija), ir iesniegusi atklātu vēstuli ar mērķi vēlreiz vērst uzmanību uz svarīgo tūrisma industrijas nozīmi globālās ekonomikas veicināšanas un izaugsmes procesā.

Atbildot uz globālās ekonomiskās krīzes radītajiem izaicinājumiem, ANPTO uzsver tūrisma nozīmi jaunu darba vietu radīšanā un pakalpojumu eksporta veicināšanā. Saskaņā ar ANPTO datiem:

• tūrisms veido aptuveni 5% no iekšzemes kopprodukta un 6% darba vietu G20 valstīs;

• tūrisma pakalpojumu eksports veido līdz pat 3 miljardiem ASV dolāru dienā;

• tūrisms ir galvenais izaugsmes un tirdzniecības veicinātājs pasaules nabadzīgākajās valstīs.

ANPTO atgādina, ka vairākas no G20 valstīm savās ekonomikas veicināšanas programmās jau ir iekļāvušas tūrismu, jo, ņemot vērā faktu, ka tūrisma nozarē dominē mazie un vidējie uzņēmumi, nozares darbības stimulēšana var sniegt lielāku ieguldījumu ekonomikas kopējā izaugsmē, nekā parasti tiek uzskatīts. Turklāt tūrisms sekmē uzņēmējdarbības izaugsmi pilsētās un reģionos, kā arī stiprina starptautiskās tirdzniecības sakarus. Darbības, kas vērstas uz tirdzniecības izaugsmi, vienkāršotu tiesisko regulējumu, infrastruktūras sakārtošanu un nodokļu racionalizāciju, mudinās kompānijas investēt, radīt inovatīvus produktus un pakalpojumus, kā arī stimulēt pieprasījumu. Vienlaikus ANPTO uzsver, ka tūrisma industrija var kļūt par līderi ceļā uz zaļāku ekonomiku un veicināt investīciju piesaisti videi draudzīgākas infrastruktūras veidošanā, tostarp lidostu, ostu, sauszemes ceļu un dzelzceļa attīstībā. Atjaunojamā enerģija, biodegviela, satiksmes sastrēgumu mazināšana un sabiedrības apziņas veidošana un izglītošana ir solis pretī ilgtspējīgas ekonomikas radīšanai.

G20 ir neformāls forums, kas dibināts 1999.gadā, lai veicinātu atvērta un konstruktīva dialoga veidošanos starp pasaules attīstītajām un attīstības valstīm. G20 veido finanšu ministri un centrālo banku vadītāji no 19 valstīm (Amerikas Savienotajām Valstīm, Argentīnas, Austrālijas, Brazīlijas, Dienvidāfrikas, Dienvidkorejas, Francijas, Indijas, Indonēzijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Meksikas, Saūda Arābijas, Turcijas un Vācijas), kā arī Eiropas Savienības, kuru rotācijas kārtībā pārstāv prezidējošā valsts un Eiropas Centrālā banka.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!