• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par progresu Nacionālās bibliotēkas būvniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2009., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191482

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par 2009. gada 30. aprīļa sēdi

Vēl šajā numurā

07.05.2009., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par progresu Nacionālās bibliotēkas būvniecībā

 

Lai iepazītos ar būvniecībā paveikto un vērtētu finansējuma izlietojumu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 28.aprīlī, apmeklēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumu.

 “Bibliotēkas celtniecība norit pilnā sparā, un svarīgi, lai šogad tiktu pabeigti darbi, kas būtiski sadārdzina būvlaukuma uzturēšanu. Iespējami ātri jaunā bibliotēkas ēka jāuzbūvē tik tālu, lai vairs nevajadzētu veikt gruntsūdeņu atsūkšanu, kas ir ļoti dārga,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Deputāti noskaidroja, ka 2009.gadā bibliotēkas celtniecībai atvēlēti 22,5 miljoni latu un uz šo brīdi paveikti apmēram 55 procenti no “nulles cikla” būvdarbiem, t.i., pabeigta pamatu pāļu izbūve, tiek izbūvētas pamata plātnes, pagrabstāva kolonnas, sienas un pagrabstāva pārsegums. Tāpat uzsākts arī virszemes būvdarbu cikls – norisinās pirmā stāva nesošo kolonnu izbūve.

Komisiju interesēja, kā vispārējais būvniecības izmaksu samazinājums atspoguļojas bibliotēkas būvdarbu cenās. Šā gada pirmajā ceturksnī būvniecības izmaksas samazinājušās par 5,8 procentiem, tādējādi valsts ietaupa vairāk par 257 tūkstošiem latu, informēja valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” direktors Zigurds Magone.

Lai turpinātu būvdarbus iepriekš plānotajā apjomā, 2010.gadā būs nepieciešams vairāk nekā 41 miljons latu. Z.Magone skaidroja, ka šobrīd neesot pārliecības, vai nākamajam gadam nepieciešamais finansējums tiks piešķirts, tāpēc iespējamas arī atkāpes no iepriekš noteiktā būvdarbu pabeigšanas datuma – 2012.gada 18.novembra.

Komisijas deputāti norādīja, ka termiņa pagarinājums nozīmētu kopējo būvniecības izmaksu sadārdzinājumu, tāpēc nav vēlams. “Laikā, kad izmaksas samazinās, jāizmanto iespēja būvniecību turpināt ātrāk un lētāk. Zīmīgs ir Zviedrijas paraugs, kurai savu jauno bibliotēkas ēku krīzes apstākļos izdevās uzbūvēt divreiz ātrāk un divreiz lētāk, nekā iepriekš plānots,” uzsvēra J.Strazdiņš.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!