• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ES jaunatnes politikas stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2009., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191328

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par jaunu ES logotipu ekoloģiski tīriem produktiem

Vēl šajā numurā

30.04.2009., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ES jaunatnes politikas stratēģiju

 

Eiropas Komisija ir pieņēmusi jaunu ES jaunatnes politikas stratēģiju nākamajiem desmit gadiem. “Ieguldīt jaunatnē, iesaistīt jauniešus” – tā sauc jauno stratēģiju, kurā atzīts, ka 1) jaunieši ir viena no visneaizsargātākajām sabiedrības grupām, īpaši pašreizējos ekonomikas un finanšu krīzes apstākļos, un 2) novecojošā sabiedrībā jaunieši ir vērtīgs resurss. Jaunajā stratēģijā izmantota starpnozaru pieeja, kā arī īstermiņa un ilgtermiņa rīcība saistībā ar svarīgākajām politikas jomām, kas skar Eiropas jauniešus, jo īpaši jauniešu izglītību, nodarbinātību, radošumu un uzņēmējdarbību, sociālo iekļautību, veselību un sportu, pilsonisko līdzdalību un brīvprātīgo kustību. Jaunajā stratēģijā uzsvērts arī, cik nozīmīgs ir darbs ar jauniešiem, un noteikti pastiprināti pasākumi, kā ES līmenī labāk īstenot jaunatnes politiku.

Jaunā paaudze ir resurss, kas sarūk, patlaban jauniešu ir 20% no visiem iedzīvotājiem, bet paredzams, ka līdz 2050.gadam to skaits samazināsies līdz 15%. Turklāt jaunatne ir vērtīgs resurss, un pašreizējās ekonomikas un finanšu krīzes apstākļos īpaši izceļas vajadzība attīstīt jaunu cilvēkkapitālu. Lai gan mūsdienās ES jauniešiem paveras plašākas iespējas, tie sastopas arī ar sarežģītām problēmām – ir daudz jauniešu, kas pārtrauc mācības skolā un nestrādā vai arī dzīvo nabadzībā un ir sociāli atstumti.

Pētījumi rāda, ka mūsdienu jauniešiem visaktuālākie jautājumi ir izglītība, nodarbinātība, sociālā iekļautība un veselība. Eiropas jauniešiem vajadzīgas iespējas līdzdarboties, piemēram, šādās jomās: pilsoniskā un politiskā līdzdalība, brīvprātīgo kustības, radošums un uzņēmējdarbība, sports un vispārēja iesaistīšanās. Lai cīnītos pret minētajām problēmām un visiem jauniešiem sniegtu iespējas līdzdarboties, Komisija ierosina atjauninātu ES jaunatnes politikas stratēģiju, kas ir visaptverošs risinājums šajā jomā.

Stratēģija “Ieguldīt jaunatnē, iesaistīt jauniešus” papildina atjaunināto sociālo programmu, ko Eiropas Komisija izziņoja 2008.gadā, un tās mērķi ir šādi:

• piedāvāt plašākas iespējas jauniešiem izglītībā un nodarbinātībā;

• veicināt sabiedrības atvērtību pret jauniešiem un sekmēt īstenu līdzdalību;

• veicināt solidaritāti starp jaunatni un sabiedrību.

Šādi tiek uzsvērts, ka darbam ar jauniešiem ir īpaša nozīme cīņā pret bezdarbu, skolas neapmeklēšanu un sociālo atstumtību, kā arī tas, ka ir svarīgi pilnveidot prasmes un izmantot brīvo laiku.

Lai risinātu visus ar jaunatni saistītos jautājumus, Komisija ierosina izmantot starpnozaru pieeju, jaunajā stratēģijā aprakstot daudzveidīgos pasākumus, ko īstenos Komisija un dalībvalstis. Jaunā stratēģija iekļaujas ES saskaņotajā programmā cīņai pret pašreizējo krīzi.

Tā ierosina labāku, elastīgāku un vienkāršāku metodi jaunatnes politikas koordinēšanai starp dalībvalstīm, stiprinot saistību ar Lisabonas stratēģiju izaugsmei un nodarbinātībai.

Komentējot jauno ES jaunatnes politikas stratēģiju, izglītības, mācību, kultūras un jaunatnes komisārs Jans Figels teica: “Jaunatne ir mūsu tagadne un nākotne. Mūsu pūliņiem jābūt saskaņotiem, lai gados jaunajiem iedzīvotājiem sniegtu daudz vairāk iespēju, jo īpaši patlabanējās ekonomikas un finanšu krīzes apstākļos. Svarīgākais ir dot jauniešiem iespēju risināt daudzās problēmas, ar ko tie sastopas mūsdienu globalizētajā pasaulē. Mūsu jaunā stratēģija ir savlaicīga atbilde uz šīm problēmām, un tā iezīmē jaunu laikmetu jaunatnes politikas izstrādē ES līmenī.”

Jauno stratēģiju attiecībā uz jaunatni Komisija pieņēma pēc plašām apspriedēm, kuras notika 2008.gadā un kurās piedalījās valstu iestādes, Eiropas Jaunatnes forums, jauniešu organizācijas un citas iesaistītās personas. Pašu jauniešu viedokli uzklausīja tiešsaistē, un viņus aicinās izteikt domas par Komisijas ierosinājumiem, veidojot pastāvīgu dialogu starp ES un jauniešiem.

27.aprīlī pirmo reizi publicēja arī Komisijas ES ziņojumu par jauniešiem, kurā ir Eiropas Statistikas biroja apkopoti sīki dati un to analīze. Turpmāk šos ziņojumus publicēs reizi trijos gados, un tie nodrošinās pilnīgāku zināšanu bāzi jaunatnes jomā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!