• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzsverot vēstures zināšanu lomu mūsu dzīvē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2009., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.04.2009., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzsverot vēstures zināšanu lomu mūsu dzīvē

 

29.aprīlī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar vēstures skolotājiem no visas Latvijas un dāvināja katram Vēsturnieku komisijas rakstu 24.sējumu “Baltijas reģiona vēsture 20.gadsimta 40.–80.gados”.

Valsts prezidents, uzrunājot vēstures skolotājus un klātesošos, uzsvēra: “Ja domājam par vēstures zināšanu lomu mūsu dzīvē, nākas secināt, ka tās ir neaizvietojamas. Vēsture mūsu apziņā veidojas kā dzimtas vēsture, tādēļ vienmēr uzsveru, ka visi lielākie konflikti, kas veidojas jebkurā valstī, veidojas tieši tādēļ, ka katrai sabiedrības daļai ir atšķirīga vēsturiskā atmiņa. Tieši šī atmiņa ir visspēcīgākā, jo tā veidojas pirmā, un tikai tad nāk skola, kur tieši jūs veidojat bērnu vēsturisko izpratni par pasauli un savu valsti.”

Tāpat V.Zatlers atzīmēja, ka pasaules vēstures zināšanas sniedz iespēju panākt ātru kontaktu un veiksmīgas sarunas ar citu valstu pārstāvjiem, jo katra tauta vēlas izcelt savu vietu lielo notikumu kontekstā. Viņš uzsvēra, ka, mācot vēsturi, ir jātiecas ne tikai pēc iecietības, bet arī pēc izpratnes pret to.

 “Mana pieredze Valsts prezidenta amatā liecina, ka Latvijas vēsture kā atsevišķa mācību priekšmeta mācīšana ir nepieciešama. Mēs nevaram saprast notiekošo, ja nezinām visas pasaules notikumu kontekstu, neizprotam citas zemes un globālos procesus, ja mēs nezinām, nesaprotam un nesajūtam tieši savas valsts vēsturi,” uzsvēra V.Zatlers.

Viņš norādīja, ka skolotāji veido Latviju tādu, kāda tā būs pēc desmit gadiem, un aicināja vēstures skolotājus aktīvi iesaistīt skolēnus projektā “Dzīvā vēsture”, kas ļauj iepazīties ar patiesiem atmiņu stāstiem.

Dāvājot katram vēstures skolotājam Vēsturnieku komisijas rakstu 24.sējumu, V.Zatlers norādīja uz Vēsturnieku komisijas nozīmi, precīzi atspoguļojot notikumus Latvijas vēsturē, kā arī nesenās vēstures pētniecībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!