• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra piedalīšanos 19. Eiropas Savienības un Līča sadarbības padomes ministru sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2009., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par māju energoefektivitātes palielināšanu

Vēl šajā numurā

30.04.2009., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra piedalīšanos 19. Eiropas Savienības un Līča sadarbības padomes ministru sanāksmē

 

29.aprīlī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās 19.Eiropas Savienības un Līča sadarbības padomes ministru sanāksmē (EU–GCC Joint Council and Ministerial Meeting), kas šogad notika Muskatā, Omānas Sultanātā.

Sanāksmes dienaskārtībā uzmanība tika pievērsta tādiem jautājumiem kā Tuvo Austrumu miera process, situācija Irākā, Irānā un Jemenā, cīņa ar globālo terorismu un masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšana, cilvēktiesības un starpkultūru dialogs. Tāpat Eiropas Savienības un Līča valstu ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par globālās finanšu un ekonomiskās krīzes pārvarēšanas iespējām.

Sanāksmes plenārsesijā Eiropas Savienība un Līča valstu ārlietu ministri diskutēja par pirātisma apdraudējumu starptautiskajai kuģošanai, kas pēdējā laikā ievērojami palielinājies, īpaši Somālijas piekrastē. M.Riekstiņš uzsvēra nacionālo valdību, reģionālo un starptautisko organizāciju, kā arī privātā sektora sadarbības nozīmi šā jautājuma risināšanā. “Situācija Somālijā nav pienācīgi novērtēta. Šajā gadījumā starptautiskajai sabiedrībai jāraugās uz pirātisma cēloņiem, kas balstās uz politiskiem un drošības aspektiem,” akcentēja Latvijas ārlietu ministrs. Viņš uzsvēra arī starptautisko donoru sadarbību, stiprinot Adenas līča piejūras valstu nacionālās institūcijas cīņā pret pirātismu, tāpat kā sociālo un ekonomisko jautājumu risināšanu, atzīmējot pagājušajā nedēļā Briselē notikušo Donoru konferenci. Vienlaikus ministrs līdz ar citiem Eiropas Savienības un Līča valstu partneriem vērsa uzmanību uz tiesisko regulējumu Irākas saukšanai pie kriminālatbildības, kā būtisku soli minot Eiropas Savienības un Kenijas noslēgto līgumu. M.Riekstiņš pauda atbalstu ASV valsts sekretāres iniciatīvai kontaktgrupas veidošanā cīņai pret pirātismu Somālijas piekrastē.

Eiropas Savienības un Līča sadarbības padomes sanāksmes notiek regulāri saskaņā ar Eiropas Savienības un Līča Sadarbības padomes parakstīto vienošanos un rotācijas kārtībā kādā no Eiropas Savienības vai Līča Sadarbības padomes valstīm. Latvija sanāksmē piedalījās piekto reizi. Iepriekšējā sanāksme notika Briselē, Beļģijā, 2008.gada 6.maijā.

Līča sadarbības padome (Gulf Cooperation Council, GCC) ir 1981.gadā izveidota reģionāla organizācija, kas apvieno Bahreinu, Kataru, Kuveitu, Omānu, Apvienotos Arābu Emirātus un Saūda Arābiju.

29.aprīlī Eiropas Savienības un Līča sadarbības padomes ministru sanāksmes laikā norisinājās ārlietu ministra Māra Riekstiņa divpusēja tikšanās ar Kuveitas premjerministra vietnieku, ārlietu ministru šeihu Muhamedu Sabahu Alsalemu Alsabahu. Tikšanās notika pēc Latvijas puses iniciatīvas.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība tika pievērsta Latvijas un Kuveitas līgumtiesiskās bāzes pilnveidošanai, kas sniegtu iespēju ekonomiskās sadarbības attīstībai un uzņēmēju kontaktu veicināšanai. M.Riekstiņš atzīmēja Latvijas ieinteresētību tuvākajā laikā parakstīt divpusējo konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākumu un kapitāla nodokļiem, kā arī sākt konsultācijas par nolīgumu attiecībā uz gaisa satiksmi. Abas puses vienojās par Latvijas biznesa pārstāvju delegācijas iespējamo vizīti uz Kuveitu jau rudenī, lai rastu jaunas iespējas Latvijas atpazīstamības veicināšanai un Latvijas produktu eksportam Līča reģionā.

Vienlaikus Kuveitas ārlietu ministrs izrādīja interesi par sadarbību izglītībā un zinātnē, īpaši augstākajā izglītībā. M.Riekstiņš atzīmēja, ka Latvija var piedāvāt konkurētspējīgas izglītības programmas, un aicināja Kuveitas pārstāvjus apmeklēt Latviju, lai iepazītos ar iespējām.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!