• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par Kohēzijas politikas nākotnes principiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2009., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam

Vēl šajā numurā

28.04.2009., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par Kohēzijas politikas nākotnes principiem

 

No 22. līdz 24. aprīlim Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji piedalījās Eiropas Savienības (ES) ministru neformālajā sanāksmē par Kohēzijas politikas nākotni.

Sanāksmes mērķis bija ES dalībvalstu viedokļu apmaiņa par galvenajiem ES Kohēzijas politikas nākotnes principiem un mērķiem, kā arī diskusija par tēmu – integrēta vietējā attīstība.

Sanāksmē tika pārrunāti Kohēzijas politikas principi, tādēļ Latvijai bija svarīgi piedalīties diskusijās un aizstāvēt valsts intereses, lai arī pēc 2013.gada Latvija varētu saņemt ES Kohēzijas politikas atbalstu vismaz tādā pašā apmērā kā 2007.–2013.gada ES fondu plānošanas periodā.

Kohēzijas politikas mērķis ir mazināt atšķirības starp dažādiem reģioniem un mazattīstīto reģionu atpalicību, tādējādi palielinot arī Latvijas konkurētspēju. Tāpat kohēzijas politikas investīcijas (Eiropas Sociālais fonds, Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Kohēzijas fonds) ir būtisks finanšu instruments Latvijas ekonomikas stabilizēšanai, piesaistot papildu līdzekļus uzņēmējdarbības attīstībai, eksporta veicināšanai, izglītības un labklājības jautājumu risināšanai, kā arī enerģētikas un transporta sektora attīstībai.

Dalībvalstis plāno apstiprināt Čehijas ES prezidentūras sagatavoto ziņojumu par Kohēzijas politikas nākotnes principiem, kas paudīs visu ES dalībvalstu kopējo nostāju.

Skatot jautājumu par integrētu vietējo attīstību, sanāksmes dalībnieki diskutēja arī par jaunu jēdzienu – teritoriālā kohēzija. Latvijas interesēs ir, lai teritoriālās kohēzijas principa ieviešana neietekmētu ES fondu piešķīrumu valstij. Pastāv iespēja, ka, ieviešot jaunu mērķi Kohēzijas politikas ietvaros, proporcionāli samazinātos atbalsts mazāk attīstītajām teritorijām. Latvija uzskata, ka teritoriālai kohēzijai ir jābūt horizontālai politikai, kuras īstenošanā iegulda visas ES nozaru un reģionu politikas, ne tikai Kohēzijas politika.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!