• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par attieksmes maiņu pret darba drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2009., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu Latvijas zivju resursu saglabāšanai

Vēl šajā numurā

28.04.2009., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par attieksmes maiņu pret darba drošību

 

Pašreizējā ekonomiskā situācija aizvien negatīvāk ietekmē darba apstākļus, jo drošība un veselība darbā vairs nav prioritāte nedz darba devējiem, nedz arī pašiem darbiniekiem, atzīst Labklājības ministrijas (LM) speciālisti, sagaidot 28.aprīli, Starptautisko darba aizsardzības dienu.

 “Šobrīd apstākļos, kad visās jomās tiek samazināts finansējums, drošībai un veselībai darbā netiek pievērsta nepieciešamā uzmanība, novirzot to otrajā plānā. Tomēr, neskatoties uz grūtībām, drošība un veselība darbā attiecas uz ikvienu cilvēku un ir jārisina kopīgi visai sabiedrībai. Tikai no darbinieku attieksmes pret darba drošību un darba devēju vēlmes īstenot tiesību aktos noteiktās prasības būs atkarīgs, kādos apstākļos un cik drošā darba vidē mēs strādājam,” uzsver LM Darba departamenta direktora vietnieks Renārs Lūsis.

Lai uzlabotu situāciju darba aizsardzībā, LM plāno uzlabot likumdošanu darba aizsardzībā, piemēram, no vienas puses, samazinot administratīvo slogu, no otras, – saglabājot nodarbināto drošības līmeni. Tāpat speciālisti aicina aktīvāk izmantot uzticības personu pakalpojumus.

Vienlaikus LM norāda, ka situācijas uzlabošanai pērn valdībā apstiprinātas Darba aizsardzības jomas attīstības pamatnostādnes 2008.–2013.gadam. To pieņemšana ir pamats konkrētu veicamo pasākumu plānošanai turpmākajos piecos gados, kas vērsti uz darba aizsardzības sistēmas pilnveidošanu valstī un nodarbināto darba drošības un veselības aizsardzības uzlabošanu Latvijas uzņēmumos.

Pamatnostādnēs paredzēti vairāki pasākumi uzņēmumu atbalstam likumdošanas ieviešanai, piemēram, bez maksas apmācot uzņēmuma darbiniekus par darba drošības jautājumiem, veicot darba vides riska novērtēšanu, kā arī izstrādājot darba aizsardzības pasākumu plānus uzņēmumiem, kas darbojas bīstamākajās nozarēs.

Savukārt, lai nodrošinātu darba aizsardzības jomas attīstības pamatnostādnēs noteikto mērķu sasniegšanu, pagājušajā gadā valdībā apstiprināta Darba aizsardzības nozares attīstības programma 2008.–2010.gadam. Tā turpmāko trīs gadu periodā piedāvā konkrētus pasākumus darba aizsardzības situācijas uzlabošanai.

Atgādinām, ka kopš 2001.gada Starptautiskā darba aizsardzības diena tiek atzīmēta katru gadu 28.aprīlī, kad to pirmo reizi atzīmēja Starptautiskā darba organizācija (SDO). Šīs dienas mērķis ir pievērst valdības, darba devēju, nodarbināto un visas sabiedrības uzmanību darba drošībai un veselības aizsardzībai darbā.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!