• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Dienvidu tilta būvniecības tēriņu pamatotību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2009., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191143

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem dabas rezervātu un nacionālo parku likumos

Vēl šajā numurā

28.04.2009., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Dienvidu tilta būvniecības tēriņu pamatotību

 

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti 15.aprīlī, uzklausot atbildīgās amatpersonas, vērtēja, vai Rīgas domes (RD) rīcība ar finanšu resursiem Dienvidu tilta būvniecībā ir ekonomiski pamatota.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba iepazīstināja komisijas deputātus ar revīzijas rezultātiem, uzsverot, ka Rīgas pašvaldība Dienvidu tilta būvniecības laikā ir saskaņojusi nepamatotu būvniecības izmaksu sadārdzinājumu, tādējādi izšķērdējot pašvaldības līdzekļus 27,22 miljonus latu. Papildu resursi izmantoti arī Dienvidu tilta būves direkcijas uzturēšanai, iekļaujot tās uzturēšanas izdevumus būvniecības izmaksu tāmē.

Vērtējot būvniecības pirmo kārtu, valsts kontroliere norādīja, ka RD noslēgusi līgumu, kurš būtiski atšķiras no konkursa nolikumā iekļautā līguma projekta. Turklāt līgumā netika iekļauti samaksas noteikumi un samaksas kārtība. Tāpat Valsts kontrole secināja, ka RD arī nav darījusi visu nepieciešamo, lai tilta būvniecības finansēšanai piesaistītu Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Deputāti pauda bažas, vai Dienvidu tilts neizrādīsies visdārgākais tilts Eiropā. Kā norādīja RD Attīstības departamenta direktors Gvido Princis, pēdējos sešos gados Eiropā ir uzcelti vairāki tilti un Dienvidu tilta būvniecības izmaksas esot viszemākās. Piemēram, Rion–Antirion tilta Grieķijā būvniecības izmaksas esot 13 558 eiro uz kvadrātmetru, Millau viadukts esot izmaksājis 5005 eiro/m2, savukārt saskaņā ar RD aprēķiniem Dienvidu tilta projekta pirmās kārtas būvniecības izmaksas esot tikai 3662 eiro/m2.

Komisijas deputāts Arturs Krišjānis Kariņš bija neizpratnē par to, ka, sākot būvniecību, nebija neviena ekonomiska aprēķina, vai šis tilts pilsētai būs izdevīgs. “Liekas, ka kāds ir izlēmis šo tiltu būvēt bez aprēķina. Ir celtnieki, kas diktē noteikumus, un pilsēta šķiet pilnīgi nespējīga aizstāvēt tās un nodokļu maksātāju intereses,” teica A.K.Kariņš.

Deputāts Jānis Reirs minēja, ka par gandrīz 800 latu tērēšanu bijušās ministres Inas Gudeles dzimšanas dienas svinībām ir sākta kriminālvajāšana, un izteica cerību, ka arī 27,22 miljonu latu izšķērdēšana nepaliks nesodīta.

Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja Andra Bērziņa jautājumu, vai šajos ekonomiskās krīzes apstākļos pašvaldība spēs atmaksāt kredītu, RD Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse apliecināja, ka RD ir darījusi visu, lai nākamajos gados tā varētu nodrošināt savu saistību pildīšanu, vienlaikus neuzņemoties papildu saistības.

Deputāts Juris Dalbiņš atzīmēja, ka viņš Dienvidu tiltu lieto regulāri, un uzskata, ka tilta lietderība ir acīmredzama, jo tas būtiski atslogo transporta kustību Rīgas centrā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!