• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aktualitātēm mazo un vidējo uzņēmēju atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2009., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ilgtspējīgas attīstības stratēģijas sabiedrisko apspriešanu

Vēl šajā numurā

25.04.2009., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aktualitātēm mazo un vidējo uzņēmēju atbalstam

 

24.aprīlī Ekonomikas ministrijā notika Mazo un vidējo komersantu un amatniecības padomes (Padome) sēde, kurā tika diskutēts par aktualitātēm Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu piesaistē, eksporta kredīta garantijām un iespējām komersantiem saņemt Latvijas Garantiju aģentūras garantijas apgrozāmo līdzekļu saņemšanai.

Atklājot Padomes sēdi, ekonomikas ministrs A.Kampars informēja komersantus par Ministru kabineta 21.aprīļa lēmumu par ES struktūrfondu programmu pārskatīšanu un finansējuma pārdali. Līdz ar to uzņēmējiem būs pieejami papildu 16 miljoni latu komersantu individuāli organizētām apmācībām, 20 miljoni latu augstas pievienotās vērtības investīcijām, 24,4 miljoni latu garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai, kā arī 4,4 miljoni latu uzņēmumiem ārējo tirgu apgūšanai un ārējo mārketinga aktivitāšu nodrošināšanai.

A.Kampars informēja, ka ministrijā norit aktīvs darbs pie uzņēmējdarbību kavējošo birokrātisko šķēršļu apzināšanas un mazināšanas iespējām, uzsverot, ka pirmie rezultāti būs redzami jau maijā. Ministrs arī aicināja uzņēmējus aktīvi iesaistīties šajā procesā un informēt par uzņēmējdarbību kavējošajiem birokrātiskiem šķēršļiem.

Ekonomikas ministrijas ES struktūrfondu privātā sektora nodaļas vadītājs Gatis Silovs iepazīstināja Padomi ar aktuālo informāciju par pieejamām un šā gada laikā plānotajām ES struktūrfondu aktivitātēm. Kopumā šogad uzņēmējiem būs iespēja piedalīties piecās programmās – Ārējo tirgu apgūšana – ārējais mārketings (pieteikumi jau tiek pieņemti), Atbalsts rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai (pieteikumi jau tiek pieņemti), Atbalsts ieguldījumiem mikro, maziem un vidējiem komersantiem īpaši atbalstāmajās teritorijās (pieteikumus varēs iesniegt no 11.maija), Augstas pievienotās vērtības investīcijas (pieteikumus varēs iesniegt maijā un jūnijā), Atbalsts nodarbināto apmācībām komersantu konkurētspējas veicināšanai, kā arī Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanai ražošanā (finansējums būs pieejams šā gada otrajā un trešajā ceturksnī).

G.Silovs arī informēja, ka pašlaik tiek gatavoti priekšlikumi augstas pievienotās vērtības investīciju programmas kritēriju vienkāršošanai, lai paplašinātu potenciālo finansējuma saņēmēju loku, jo ir saņemti papildu līdzekļi no ES šīs aktivitātes ietvaros.

Vienlaikus Silovs uzsvēra, ka šobrīd ir krietni samazināts projektu vērtēšanas laiks un tagad visi projekti tiks izvērtēti ne ilgāk kā trīs mēnešu laikā. Līdz ar to uzņēmējiem tiks nodrošināta ātrāka piekļuve finansējumam.

Sēdes turpinājumā Ekonomikas ministrijas Eksporta politikas nodaļas pārstāvis Artūrs Karlsons iepazīstināja Padomi ar aktualitātēm īstermiņa eksporta kredītu garantiju jomā. EM pārstāvis informēja, ka Ministru kabinetā turpinās diskusijas par dažiem garantiju piešķiršanas kritērijiem, no kuriem būtiskākais ir uzņēmuma eksporta apjoms pēdējā gada laikā.

Šobrīd tas paredz vismaz 500 tūkstošu eiro eksporta apjomu, kas daudziem maziem uzņēmumiem ir pārāk liels rādītājs, tādējādi sašaurinot garantiju saņēmēju loku. Paredzams, ka diskusijas par šo jautājumu turpināsies nākamajā valdības sēdē 28.aprīlī.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!