• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par iespējām ārstēties citās dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2009., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191051

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par izmaiņām mūzikas autortiesību aizsardzībā

Vēl šajā numurā

24.04.2009., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par iespējām ārstēties citās dalībvalstīs

 

Eiropas Savienība strādā pie tā, lai samazinātu šķēršļus, kas traucē pacientiem ārstēties citās dalībvalstīs un saņemt atmaksu no valsts kases. Eiropas Parlaments 23.aprīlī ar 297 balsīm par, 120 pret, 152 atturoties pirmajā lasījumā pieņēma nostāju par pacientu jauno tiesību direktīvu.

Pacientu tiesības ārstēties citā dalībvalstī un saņemt par to atlīdzību vairākos strīdos ir apstiprinājusi Eiropas Kopienu tiesa. Tomēr skaidru, vienviet apkopotu noteikumu trūkums joprojām rada sarežģījumus. Jaunās direktīvas mērķis ir nostiprināt un precizēt pacientu tiesības, izveidot dalībvalstu sadarbības mehānismus un uzlabot pacientu drošību.

Nemainīsies pašreizējā kārtība, kas ļauj dalībvalstīm pašām izvēlēties, kurus pakalpojumus tās sedz no valsts kases. Līdz ar to saglabājas princips, ka ārstēšanos ārzemēs var apmaksāt tikai tad, ja ir paredzēta apmaksa pacienta valstī. Eiropas Parlaments plānu atbalsta un prasa direktīvā uzsvērt, ka tā pilnībā garantē “valstu kompetenci organizēt un sniegt veselības aprūpi”.

 

Iepriekšējas atļaujas

Ja dalībvalsts vēlas ieviest iepriekšēju saskaņošanu, lai pacients saņemtu atmaksu par ārstēšanos citas dalībvalsts slimnīcā, jāizpilda vairāki nosacījumi. Iepriekšēja saskaņošana attaisnojuma, piemēram, ja pretējā gadījumā rastos ļoti nelabvēlīga ietekme uz sociālā nodrošinājuma budžetu.

 

Tieša pakalpojumu atmaksa

Eiropas Komisija iesaka sistēmu, kas paredz, ka pacients pakalpojumu apmaksā pats un pēc tam saņem likumā paredzēto atlīdzību no valsts. Deputāti ierosina ļaut dalībvalstīm saglabāt vai ieviest sistēmu tiešai apmaksai no valsts budžeta. Parlaments arī pieņēma grozījumu par izņēmumu retām slimībām un invaliditāti: īpašos, pamatotos gadījumos ārstēšanās būtu jāatmaksā bez iepriekšējas saskaņošanas pat tad, ja nacionālā veselības apdrošināšana šādu atlīdzību neparedz. Vairāku deputātu skatījumā šāda sistēma tomēr varētu apdraudēt taisnīgu līdzekļu sadali.

Deputāti arī pieņēma grozījumus, lai uzlabotu pacientu informētību un to aizsardzību, piemēram, izveidojot nacionālos kontaktpunktus un Eiropas Pacientu ombuda biroju, kā arī prasīja uzsvērt, ka direktīva neattiecas uz ilgtermiņa aprūpi un orgānu pārstādīšanu.

Pašlaik Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības noteikumiem ambulatoras veselības aprūpei atļauju saņemt nav nepieciešams, un pakalpojumu apmaksā, ja ir tiesības saņemt šādu pašu aprūpi mājās.

Savukārt, lai ārstētos slimnīcā, jāsaņem iepriekšēja atļauja (E112 forma). To nedrīkst atteikt, ja arī Latvijā šim pacientam pakalpojums būtu apmaksāts un ja nav iespējams to nodrošināt pienācīgā laikā.

 

Turpmākie soļi

Grozījumi tiks iesniegti izskatīšanai dalībvalstu ministriem ES Padomē. Galīgo redakciju var pieņemt tikai tad, ja dalībvalstis ES Padomē atbalsta visus Parlamenta grozījumus, pretējā gadījumā likumprojekts atgriežas EP uz otro lasījumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!