• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 21.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2009., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzdodot ministriem ziņot par administratīvo izdevumu samazinājumu

Vēl šajā numurā

24.04.2009., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 21.aprīlī

 

FM: Par Eiropas Savienības fondu papildu finansējumu vairākām aktivitātēm 

21.aprīlī Ministru kabinetā (MK) pēc iepazīšanās ar Finanšu ministrijas (FM) darba grupas sagatavotajiem priekšlikumiem par Eiropas Savienības (ES) fondu – Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda un Kohēzijas fonda – aktivitātēm, kuru īstenošana papildus izvērtējama saistībā ar ekonomisko situāciju valstī, pieņemts lēmums par darbības programmas (DP) “Uzņēmējdarbība un inovācijas” un DP “Cilvēkresursi un nodarbinātība” aktivitātēm.

Valdība lēma DP “Uzņēmējdarbība un inovācijas” ietvaros piešķirt papildu finansējumu 15 miljonus latu augstas pievienotās vērtības investīcijām uzņēmumos, 20 miljonus latu papildu finansējuma – garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai, 5 miljonus latu – zinātnes infrastruktūras attīstībai, kā arī 4,4 miljonus latu ārējo tirgu apgūšanai – ārējam mārketingam.

Savukārt DP “Cilvēkresursi un nodarbinātība” ietvaros papildu finansējumu 94,9 miljonus latu piešķirs četrām jomām: profesionālajai izglītībai, pedagogu konkurētspējas veicināšanai, nodarbinātības pasākumiem un sociālās iekļaušanas pasākumiem.

Līdz ar to MK pieņēma lēmumu noņemt finansējumu sešām ES fondu aktivitātēm un samazināt finansējumu divām aktivitātēm DP “Uzņēmējdarbība un inovācijas” ietvaros 44 miljonu latu apmērā. Attiecībā uz DP “Cilvēkresursi un nodarbinātība” finansējums tiks noņemts 12 aktivitātēm un samazināts 18 ES fondu aktivitātēm par minētajiem 94,9 miljoniem latu.

Pērnā gada decembrī MK pieņēma lēmumu par 62 aktivitāšu atlikšanu līdz konceptuālam valdības lēmumam. Finanšu ministrijas darba grupa (pārstāvji no FM, Ekonomikas un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Latvijas Bankas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī no Latvijas Darba devēju konfederācijas) līdz marta beigām vērtēja šīs aktivitātes un sagatavoja priekšlikumus atbilstoši šābrīža ekonomiskajai situācijai. Nosakot ES fondu aktivitātes, kurās projektu sākšanai vai turpināšanai 2009.gadā izvirzāmi īpaši nosacījumi, darba grupa izmantoja šādus kritērijus: nedod ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā, nav vērtēšanas kritēriju vai MK noteikumu, nav īstenošanas mehānisma, kā arī nav veiktas nepieciešamās reformas.  

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

LM: Par Eiropas fondu finansējuma novirzīšanu potenciālo bezdarbnieku apmācībai 

Lai veicinātu nodarbinātību Latvijā, valdība ir atbalstījusi Eiropas struktūrfondu finansējuma novirzīšanu Labklājības ministrijas (LM) piedāvātajam jaunajam pasākumam – darbinieku, potenciālo bezdarbnieku apmācībai.

Līdz ar to LM ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu plāno ieguldīt gandrīz 10 miljonus latu bezdarba riskam pakļauto un šobrīd nodarbināto cilvēku apmācībai, lietojot apmācības kupona metodi. Pakalpojumu varēs izmantot darbinieki, kuru noteiktais darba laiks uzņēmumos nepārsniegs 20 stundas nedēļā.

Paredzēts, ka pakalpojumu piedāvās Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar izglītības iestādēm. Tiks izveidots izglītības iestāžu saraksts, ar kurām NVA noslēgs sadarbības līgumu par apmācību kuponu sistēmas pielietošanu. Ja gadījumā nodarbinātais izvēlēsies skolu, kas nebūs NVA sarakstā, ar attiecīgo izglītības iestādi tiks slēgts atsevišķs sadarbības līgums.

Lai varētu mācīties, darbiniekam vispirms būs jāsaņem karjeras konsultācijas, lai varētu izvēlēties atbilstošāko apmācību virzienu vai apgūstamo profesiju, kā arī saņemtu informāciju par izglītības iespējām, kurās šo profesiju var apgūt. Darbiniekam būs jākonsultējas vismaz divas reizes: pirmajā reizē, saņemot palīdzību apmācību virziena noteikšanā, bet otrajā reizē – vēršoties NVA jau ar konkrēti izvēlētu mācību programmu, lai varētu aizpildīt apmācību kuponu.

Apmācību apmaksas kārtība būs noteikta sadarbības līgumā par apmācību kupona sistēmas pielietojumu. Šis NVA izsniegtais kupons tiks noformēts kā garantijas raksts, proti, kupons apliecinās, ka NVA izglītības iestādei veiks apmaksu par konkrētā nodarbinātā apmācību. Kupona maksimālā summa būs 500 lati par mācību laiku līdz sešiem mēnešiem. Mācību laikā cilvēks varēs saņemt stipendiju 50% apmērā no minimālās mēneša darba alga jeb 90 latus.

Rezultātā plānots, ka gada laikā tiks apmācīti vairāk nekā 15 tūkstoši darbinieku, tādējādi laikā, kad uzņēmumam ekonomikas un finanšu krīzes dēļ pārejoši ir samazinājies pasūtījumu daudzums, paaugstinot darbinieka prasmes un veicinot ilgtspējīgas darba vietas saglabāšanu.

Paredzēts, ka pieteikties mācībām varēs 2010.gada sākumā, kad NVA būs noslēgusi sadarbības līgumus ar izglītības iestādēm.

 

LM: Par Eiropas fondu papildu finansējumu nodarbinātības veicināšanai reģionos 

Lemjot par Eiropas struktūrfondu finansējuma pārdali, valdība ir akceptējusi papildu finansējuma 20 miljonu latu piešķiršanu Labklājības ministrijai (LM) nodarbinātības veicināšanai reģionos.

Tāpat valdība nolēma nodot īstenošanai LM iepriekš Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošo Eiropas Sociālā fonda (ESF) aktivitāti mūžizglītības politikas pamatnostādņu ieviešanai. Šim nolūkam LM piešķirti 5 miljoni latu. Savukārt darba tirgus prognozēšanai LM turpmāk varēs ieguldīt ESF finansējumu vienu miljonu latu.

Labklājības ministrs Uldis Augulis norādīja: “Valdības lēmums ir ļoti būtisks labklājības nozarei, ņemot vērā nepieciešamību līdzsvarot attīstību reģionos krīzes apstākļos. Šis lēmums ļaus pašvaldībām pašām izvērtēt konkrētā reģiona nepieciešamību pēc darbaspēka kvalifikācijas sagatavošanas un nodarbinātības veicināšanas.”

Ar ESF atbalstu nodarbinātības veicināšanai reģionos paredzēti tādi pasākumi kā auklīšu un asistentu nodrošināšana cilvēkiem, kas nespēj par sevi rūpēties, īslaicīgi nodarbinātības pasākumi, kā arī reģionālās mobilitātes veicināšanas pasākumi, piemēram, transporta nodrošināšana un pasākumi pašvaldību sadarbības veicināšanai.

ESF atbalstīto projektu ietvaros bezdarbnieki, darba meklētāji, potenciālie bezdarbnieki un ekonomiski neaktīvie cilvēki varēs apgūt darba tirgum nepieciešamās zināšanas, tās vēlāk lietojot un papildinot subsidētā praksē pie darba devēja, uzsākot komercdarbību vai kļūstot par pašnodarbināto.

Tie pašvaldību iedzīvotāji, kuri nespēs strādāt, jo ir jāpieskata bērns vai jāaprūpē cilvēks ar invaliditāti, varēs izmantot aukļu vai asistentu pakalpojumus. Savukārt darbinieki, kuru darba vieta atradīsies citā pašvaldībā, varēs pretendēt uz reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumiem.

Lai saņemtu finansējumu un īstenotu projektus, pašvaldībām būs jāizstrādā vietējie nodarbinātības plāni, norādot savam apvidum nepieciešamos pakalpojumus un specifiskās vajadzības. Atbalsts paredzēts tieši pašvaldībām, jo tās spēj operatīvāk reaģēt uz pārmaiņām un pārzina iedzīvotāju vajadzības.

Projektus pašvaldības īstenos sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA).

Savukārt LM ar ESF atbalstu varēs veikt pētījumus, lai noteiktu īstermiņa un ilgtermiņa darba tirgus prognozes.

Savukārt, lemjot par pārējām apturētajām, Labklājības ministrijas pārziņā esošajām aktivitātēm, valdība nolēma līdz 2010.gadam atlikt jaunās invaliditātes sistēmas ieviešanu, bet līdz 2013.gadam – dzimumu līdztiesības veicināšanas pakalpojumus darba tirgū. Aktivitātes apturētas, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī. 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!