• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par atļauju piešķirt garantētas subsīdijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2009., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191042

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par lauksaimniecībai nelabvēlīgo apgabalu klasificēšanu

Vēl šajā numurā

24.04.2009., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par atļauju piešķirt garantētas subsīdijas


 

Saskaņā ar EK līguma noteikumiem par valsts atbalstu Eiropas Komisija ir atļāvusi Latvijai izmantot atbalsta shēmu, kas atvieglotu finanšu grūtībās nonākušu uzņēmumu stāvokli, kuri cietuši kreditēšanas dēļ pašreizējās ekonomiskās krīzes laikā. Shēma ļauj piešķirt garantētas subsīdijas ieguldījumiem un apgrozāmā kapitāla aizdevumiem, kas apstiprināti līdz 2009.gada 31.decembrim. Tā atbilst Komisijas Pagaidu shēmas noteikumiem par valsts atbalsta pasākumiem, kas paredzēti, lai palīdzētu piekļūt finanšu līdzekļiem krīzes laikā, jo shēmai ir ierobežots termiņš, tajā ir ievēroti attiecīgie ierobežojumi un tā ir piemērojama tikai uzņēmumiem, kas nebija nonākuši grūtībās līdz 2008.gada 1.jūlijam. Tādēļ šī shēma ir saderīga ar EK līguma 87.panta 3.punkta b) apakšpunktu, ar kuru atļauj atbalstu, lai novērstu nopietnus traucējumus kādas dalībvalsts tautsaimniecībā.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa paziņoja: “Latvijas garantiju shēma ir efektīvs veids, kā veicināt uzņēmumu ieguldījumus un ekonomikas atlabšanu, un tai nav nelabvēlīgas ietekmes uz konkurenci.”

Latvijas iestādes izstrādāja shēmu, ņemot vērā Komisijas Pagaidu shēmas noteikumus par valsts atbalstu reālai ekonomikai krīzes laikā, kurā grozījumi izdarīti 2009.gada 25.februārī, īpaši pievēršot uzmanību atbalsta garantiju veidā noteikumiem.

Garantijas maksas samazināšanu var piemērot līdz diviem gadiem aizdevumu garantijām, par kurām līgumi noslēgti līdz 2009.gada 31.decembrim.

Ja attiecīgā aizdevuma termiņš pārsniedz divus gadus, grozītajā Pagaidu shēmas pielikumā noteiktos drošības zonas uzcenojumus var piemērot garantijas atlikušajam laikam. Saskaņā ar šo shēmu piešķirto garantiju termiņš ir trīs gadi apgrozāmā kapitāla aizdevumiem un līdz desmit gadiem sākotnēja ieguldījuma aizdevumiem. Shēma neattiecas uz uzņēmumiem, kas bija nonākuši grūtībās līdz 2008.gada 1.jūlijam (t.i., pirms kreditēšanas krīzes).

Ņemot vērā shēmas nozīmi Latvijas ekonomikai kopumā, Komisija uzskatīja, ka shēmu var apstiprināt saskaņā ar EK līguma 87.panta 3.punkta b) apakšpunktu. Latvijas iestādes pierādīja, ka shēma ir vajadzīga, atbilstīga un samērīga, lai novērstu nopietnus traucējumus Latvijas ekonomikā.

Lēmums tiks publicēts valsts atbalsta reģistra Konkurences ģenerāldirektorāta tīmekļa vietnē ar atsauces numuru N 139/2009. Jaunākie “Oficiālajā Vēstnesī” un šajā tīmekļa vietnē publicētie lēmumi par valsts atbalstu ir apkopoti elektroniskajā apkārtrakstā “State aid Weekly e-News”.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!