• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par privātās dzīves aizsardzību internetā Apvienotajā Karalistē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2009., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190968

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

23.04.2009., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par privātās dzīves aizsardzību internetā Apvienotajā Karalistē

 

Komisija ir sākusi pārkāpumu izmeklēšanas procedūru pret Apvienoto Karalisti. Iemesls bija Apvienotās Karalistes interneta lietotāju sūdzības un Komisijas un Apvienotās Karalistes pārvaldes iestāžu intensīvā diskusija par reklāmas paņēmienu, ko interneta pakalpojumu sniedzēji dēvē par “Phorm”. Izmeklēšanas procedūras uzmanības centrā ir vairāki jautājumi par to, kā Apvienotā Karaliste īsteno ES e-privātuma un personas datu aizsardzības noteikumus, saskaņā ar kuriem ES dalībvalstīm cita starpā ir jānodrošina sakaru konfidencialitāte, aizliedzot pārtveršanu un uzraudzību bez lietotāja piekrišanas. Šie jautājumi radās, Komisijai veicot izmeklēšanu saistībā ar Apvienotās Karalistes iestāžu reakciju uz interneta lietotāju sūdzībām par “Phorm”.

“Uzņēmējiem un patērētājiem var lieti noderēt tādi paņēmieni kā biheiviorālā reklāma internetā, taču tā jāizmanto saskaņā ar ES tiesību aktos iestrādātajiem noteikumiem. Šo noteikumu uzdevums ir aizsargāt iedzīvotāju privāto dzīvi, un tie ir strikti jāievēro visās dalībvalstīs,” sacīja ES telesakaru komisāre Viviena Redinga. “Mēs jau diezgan ilgi vērojam “Phorm” attīstību un esam secinājuši, ka ir vērojami trūkumi tajā, kā Apvienotā Karaliste ir īstenojusi daļu ES noteikumu par sakaru konfidencialitāti. Aicinu Apvienotās Karalistes iestādes grozīt tās pieņemtos tiesību aktus un nodrošināt, ka pārvaldes iestādes ir pilnvarotas un tām ir piešķirtas vajadzīgās tiesības īstenot ES tiesību aktus par sakaru konfidencialitāti. Tā rezultātā Apvienotā Karaliste varētu enerģiskāk risināt jaunus ar e-privātumu un personas datu aizsardzību saistītus jautājumus, piemēram, “Phorm” radīto problēmjautājumu. Tāpat tas palīdzētu Apvienotās Karalistes patērētājus pārliecināt par to, ka viņu privātums un dati internetā nav apdraudēti.”

Kopš 2008.gada aprīļa Komisija no Apvienotās Karalistes iedzīvotājiem un no Apvienotās Karalistes deputātiem Eiropas Parlamentā ir saņēmusi vairākus bažīgus jautājumus par biheiviorālās reklāmas (interneta pakalpojumu sniedzēji to dēvē par “Phorm”) izmantošanu Apvienotajā Karalistē. “Phorm” ir tehnoloģija, kas nemitīgi analizē lietotāja darbības tīmeklī, tādējādi konstatējot, par ko lietotājs interesējas, un visbeidzot atsevišķās lietotāja apmeklētajās tīmekļa lapās attēlo tā interesēm atbilstīgu reklāmas materiālu. Apvienotās Karalistes fiksēto sakaru operators “BT” 2008.gada aprīlī atzina, ka 2006. un 2007.gadā, neinformējot iesaistītos klientus, tas ir izmēģinājis “Phorm”. Savukārt no 2008.gada oktobra līdz decembrim “BT” veica jaunu, uz uzaicinājumiem balstītu tehnoloģijas izmēģinājumu. “BT” veiktā izmēģinājuma rezultātā Apvienotās Karalistes datu aizsardzības iestāde – Informācijas komisāra birojs – un Apvienotās Karalistes policija saņēma vairākas sūdzības.

Komisija kopš 2008.gada jūlija Apvienotās Karalistes iestādēm ir nosūtījusi vairākas vēstules, ar kurām tā lūdza informēt, kā saistībā ar “Phorm” ir īstenoti attiecīgie ES tiesību akti. Izvērtējusi saņemtās atbildes, Komisija pauž bažas par to, ka pastāv strukturālas problēmas veidā, kā Apvienotā Karaliste ir īstenojusi ES noteikumus par sakaru konfidencialitātes nodrošināšanu.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes tiesību aktiem, kurus īsteno Apvienotās Karalistes policija, nelikumīga sakaru pārtveršana ir pārkāpums; taču par pārkāpumu uzskata tikai “tīšu” pārtveršanu. Turklāt saskaņā ar minēto tiesību aktu pārtveršanu uzskata par likumīgu darbību, ja pārtvērējam ir “pamatots iemesls uzskatīt”, ka pārtveršanai ir piekrists. Komisijai ir bažas arī par to, ka Apvienotajā Karalistē nav neatkarīgas uzraudzības iestādes, kura risinātu ar pārtveršanu saistītus jautājumus.

Apvienotajai Karalistei ir divi mēneši laika, lai atbildētu uz 14.aprīlī nosūtīto oficiālo paziņojumu un tādējādi reaģētu uz pārkāpuma procedūras pirmo posmu. Ja Komisija nesaņems atbildes vēstuli vai Apvienotās Karalistes sniegtie komentāri nebūs pietiekami, Komisija var pieņemt lēmumu sagatavot argumentētu atzinumu (pārkāpuma procedūras otrais posms). Ja Apvienotā Karaliste vēl joprojām neizpildīs saskaņā ar ES tiesību aktiem uzliktos pienākumus, Komisija ierosinās lietu Eiropas Kopienu tiesā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!