• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par viesabonēšanas maksas pazemināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2009., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par privātās dzīves aizsardzību internetā Apvienotajā Karalistē

Vēl šajā numurā

23.04.2009., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par viesabonēšanas maksas pazemināšanu

 

No 1.jūlija Eiropas Savienība ieviesīs maksas griestus īsziņām un mobilo interneta sakaru lietošanai citu dalībvalstu tīklos – šādu likumdošanas priekšlikumu 22.aprīlī Strasbūrā atbalstīja Eiropas Parlaments. Jaunā regula turpinās viesabonēšanas maksu pazemināšanu, ko ES uzsāka 2007.gadā, sākumā nosakot cenu griestus tikai mobilo telefonu zvaniem.

Eiropas Parlaments iepriekš ar ES Padomi, t.i., dalībvalstu pārstāvjiem, panākto vienošanos atbalstīja ar 646 balsīm par, 22 pret un 9 atturoties.

22.aprīlī pieņemtā regula nenosaka konkrētus tarifus, bet robežas, kurās operatori varēs konkurēt. Maksai par mobilā telefona zvaniem, ko persona veic vai saņem ārzemēs, t.i., atrodoties cita operatora tīklā, noteikti šādi griesti:

• no šā gada 1.jūlija: ne vairāk kā 0,43 eiro minūtē, neskaitot PVN (pievienotās vērtības nodokli), par izejošajiem zvaniem un 0,19 eiro par ienākošajiem zvaniem;

• no 2010.gada 1.jūlija: 0,39 eiro minūtē (bez PVN) par izejošajiem un 0,15 eiro par ienākošajiem zvaniem;

• no 2011.gada 1.jūlija: 0,35 eiro minūtē bez PVN par izejošajiem un 0,11 eiro par ienākošajiem zvaniem.

Operatoriem turpmāk būs jānosaka cena sekundē. Pirmajām 30 sekundēm drīkstēs uzlikt īpašu maksu.

Cena par īsziņu, ko sūta vai saņem citas dalībvalsts tīklā, no 1.jūlija nedrīkstēs pārsniegt 0,11 eiro (bez PVN). Citus viesabonēšanas pakalpojumus – e-pastu un attēlu sūtīšanu pa mobilo telefonu, interneta lietošanu mobilajā telefonā vai portatīvajā datorā – ierobežos, nosakot vairumtirdzniecības cenu griestus, t.i., ierobežojumus maksai, ko viesošanās tīkla operators var uzlikt abonenta kompānijai.

Noteiktās robežas:

• no šā gada 1.jūlija: līdz 1 eiro minūtē (bez PVN) par 1 megabaitu;

• no 2010.gada 1.jūlija: līdz 0,8 eiro minūtē (bez PVN) par 1 megabaitu;

• no 2011.gada 1.jūlija: līdz 0,5 eiro minūtē (bez PVN) par 1 megabaitu.

Lai pasargātu patērētājus no šoka par rēķinu, ikvienam operatoram no 2010.gada 1.marta jādod lietotājam iespēja izvēlēties patēriņa limitu. Vienam no piedāvātajiem variantiem jābūt 50 eiro bez PVN mēnesī: šis ierobežojums automātiski attieksies uz visiem lietotājiem, kas līdz 2010.gada 1.jūlijam nebūs izvēlējušies citus griestus. Ikviens lietotājs tiks brīdināts, kad būs izmantoti 80%. Sasniedzot noteikto limitu, tiks nosūtīts jauns paziņojums, informējot par iespēju joprojām saņemt pakalpojumus.

Jaunās regulas darbības termiņš beigsies 2012.gada 30.jūnijā. Līdz 2011.gada vidum Eiropas Komisijai jāsagatavo vērtējums, cita starpā par to, cik lielu labumu klienti ir guvuši no faktiskas viesabonēšanas pakalpojumu cenu samazināšanas vai citām priekšrocībām, ko radījusi viesabonēšanas pakalpojumu sniegšanas izmaksu samazināšana.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!