• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu robežsargu uzticamajiem palīgiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.1999., Nr. 224/226 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.07.1999., Nr. 224/226

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu robežsargu uzticamajiem palīgiem

Ka suns ir labākais cilvēka draugs, to būs dzirdējis katrs, bet Rēzeknē redzētais pierādīja, ka suns ir arī drošs sargs un uzticams palīgs cilvēkam.

Rēzeknē svinīgi tika atklāts Valsts robežsardzes Rēzeknes robežsargu skolas Kinoloģiskais centrs, kura priekšnieks ir robežsardzes kapteinis Aleksandrs Šukšins.

Atklāšanā piedalījās iekšlietu ministrs Roberts Jurdžs, septiņu valstu kinoloģisko dienestu pārstāvji, Valsts robežsardzes un Rēzeknes pilsētas vadība. R.Jurdžs atzina, ka ir paveikts tiešām liels darbs, kas veicinās kvalitatīvāku un drošāku mūsu robežsargu pienākumu izpildi. Krievijas robežsardzes pārstāvis pulkvedis Konstantins Ševerevs savā apsveikumā atgādināja seno parunu, ka katram vīrietim savas dzīves laikā ir jāuzceļ māja, jāiestāda koks un jāizaudzina dēls. Runājot līdzībās, uzceltā māja ir brīva un neatkarīga Latvijas valsts, iestādītie koki — mūsu robežsardzes objekti, bet dēli un meitas — mūsu robežsargi. Viesi no Dānijas, Somijas, Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas savās apsveikuma runās izteica prieku par labā līmenī izveidoto Kinoloģisko centru, kā arī izteica cerību ar laiku dalīties pieredzē grūtajā, atbildīgajā, bet tik ļoti vajadzīgajā suņu audzēšanas un skološanas darbā.

Valsts robežsardzes kinoloģiskais dienests sāka aktīvi attīstīties tikai 1998. gadā. Šī gada jūnijā tika parakstīts sadarbības līgums starp Valsts robežsardzi un Latvijas kinoloģisko federāciju. Valsts robežsardzes kinoloģiskajam dienestam ir piešķirts Valsts kinoloģiskā kluba statuss ar dienesta suņu audzētavas tiesībām, līdz ar to ir iespējams veikt vaislas darbu un piešķirt kucēniem starptautiskā līmenī atzītu kodu. Kinoloģiskajā centrā atrodas arī moderna veterinārā ambulance, jauni metodiskie kabineti, izveidots dresēšanas laukums, šķēršļu josla un šautuve.

Pēc centra atklāšanas klātesošajiem bija iespēja vērot dienesta suņu paraugdemonstrējumus. Suņiem bija jāmeklē mašīnā paslēptas narkotikas, jāatrod mežā pazudis bērns, kā arī jāpiedalās bruņota robežpārkāpēja aizturēšanā. Visi suņi ar saviem uzdevumiem tika galā ļoti pārliecinoši. Mūsu robežsargiem patlaban ir 65 dažādu sugu dienesta suņi. Pārsvarā tie ir vācu aitu suņi, bet tiek izmantoti arī labradori, kokerspanieli, takši u. c. Bija iespēja vērot, kā taksis atrod mašīnā paslēptu hašišu. Kā uzsvēra robežsargi kinologi, suns, kas meklē narkotikas, netiek pie tām pieradināts un robežsargiem nav neviena suņa narkomāna. Suņi, dzenot pēdas un meklējot apslēptus priekšmetus, galvenokārt liek lietā ožu. Suns var izšķirt pat līdz diviem miljoniem smaržu, kamēr cilvēks ir spējīgs izšķirt tikai 2000 smaržas. Dienesta apmācība tiek uzsākta jau septiņas astoņas nedēļas veciem kucēniem. Suņiem ir jābūt disciplinētiem, "civilizētiem", ar ļoti stabilu psihi. Dienesta suņu nosvērtība bija redzama arī paraugdemonstrējumos, kad suns, kas tikko pēc komandas pieveicis robežpārkāpēju, mierīgu sirdi ļāva sevi paglaudīt svešiem cilvēkiem, jo nebija saņēmis komandu kādu aizturēt. Jāsaka, mūsu suņi robežsargātāji iedveš lielu uzticību un pārliecību, ka Latvijas robeža tiek apsargāta pēc suņu labākās sirdsapziņas.

Rūta Jaksona, "LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!