• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas likumdošanas procesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2009., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190939

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas darbu 2009.gada ziemas sesijā

Vēl šajā numurā

23.04.2009., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas likumdošanas procesu

 

Likumdošanas procesā ir būtiski nodrošināt pēc iespējas augstāku likumu kvalitāti un atbilstību vispārīgajiem cilvēktiesību principiem, 15.aprīlī, tiekoties ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) prezidentu Žanu Polu Kostu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

 “Svarīgi, lai Latvijas iedzīvotāji justu, ka dzīvo patiesi tiesiskā valstī, un viņiem nebūtu iemesla vērsties tiesā pret savu valsti,” teica S.Āboltiņa.

Informējot par Latvijas likumdošanas procesu, Saeimas priekšsēdētāja biedre norādīja, ka Saeimas Juridiskā komisija visus likumprojektus rūpīgi vērtē tieši no cilvēktiesību viedokļa, lai tie atbilstu Eiropas Cilvēktiesību konvencijai. Kā paraugu viņa minēja neseno Saeimas lēmumu nodot atpakaļ Ministru kabinetam likuma grozījumus, kas paredzēja iespēju izmeklēšanas iestādēm no mobilo telefonu operatora iegūt informāciju par konkrētu telefonu īpašnieku atrašanās vietu. Saeima šajā priekšlikumā saskatīja iespējamus cilvēktiesību pārkāpumus.

Tikšanās laikā pārrunātas arī konkrētas ECT tiesvedībā esošas lietas, kā arī agrākie ECT spriedumi, īpašu uzmanību pievēršot pilsoņu privātās dzīves neaizskaramībai. S.Āboltiņa apliecināja, ka Latvija cenšas rast nepieciešamo līdzsvaru starp pilsoņu tiesībām uz privātumu un cīņu ar noziedzību.

S.Āboltiņa arī aicināja ECT ņemt vērā mūsu valsts vēsturisko pieredzi, izskatot pret Latviju vērstas lietas, piemēram, saistībā ar aizliegumiem bijušās PSRS valsts drošības iestāžu darbiniekiem kandidēt vēlēšanās. Eiropas Parlamenta vēlēšanās šādi ierobežojumi ir atcelti, bet Saeimas un pašvaldību vēlēšanās tiem vēl ir jāpaliek, norādīja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

 “Vēsture Latvijā joprojām ir dzīva lieciniece,” atgādināja S.Āboltiņa, paužot cerību, ka Okupācijas muzeja apmeklējums ECT delegācijai ļaus labāk izprast šo Latvijas vēsturisko pieredzi. “Latvija izmanto visas likumīgās metodes, lai starptautiskajai sabiedrībai atgādinātu, ka totalitārais komunisms ir tikpat noziedzīgs kā nacisms,” teica S.Āboltiņa.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!