• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dabaszinātņu kabinetu modernizēšanu vidusskolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2009., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190833

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālās bibliotēkas projekta turpmāko virzību

Vēl šajā numurā

21.04.2009., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dabaszinātņu kabinetu modernizēšanu vidusskolās

 

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pilnībā pabeigusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātes “Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana” ierobežotas projektu iesniegumu atlases vērtēšanu un jau tuvākajā laikā pašvaldības sāks darbu, lai 221 Latvijas vidusskolā izveidotu mūsdienīgus un jaunajiem izglītības standartiem atbilstošus kabinetus. Lēmumu par to, kurās no pilsētu un rajonu vidusskolām tiks modernizēti dabaszinātņu kabineti, atbilstoši rajonu kvotām pieņēma katra konkrētā rajona padome.

ERAF aktivitātes “Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana” ietvaros izstrādāt projektus IZM uzaicināja 114 pašvaldības, kopumā paredzot modernizēt ķīmijas, bioloģijas, fizikas un matemātikas kabinetus 223 Latvijas vidusskolās. Vērtēšanas komisija apstiprināja 112 pašvaldību iesniegtos projektus, līdz ar to jau tuvākajā laikā – pēc projekta līguma parakstīšanas ar Valsts izglītības attīstības aģentūru – 221 vidusskolā tiks sākti dabaszinātņu kabinetu remontdarbi un aprīkojuma iegāde.

Aktivitātei tiks izmantoti 22,5 miljoni latu, no kuriem ERAF finansējums ir 85%, bet nacionālais publiskais līdzfinansējums ir 15%. Apjomīgāko projektu 6,2 miljonu latu apjomā realizēs Rīgas dome – projekta ietvaros 63 vidusskolās paredzēts izveidot modernus dabaszinātņu kabinetus. Apjoma ziņā mazākie projekti ir 98 000 latu apmērā tām 88 pašvaldībām, kurās modernizēs tikai vienu vidusskolu.

Projekta ietvaros plānots iegādāties ne tikai dabaszinātņu priekšmetu apguvei nepieciešamos modernos uzskates līdzekļus un kabineta aprīkojumu, bet arī nodrošināt kabinetus ar modernām informācijas tehnoloģijām, veikt skolu bibliotēku mācību video un fonotēku fondu atjaunošanu un papildināšanu; iegādāties apmācības programmatūras un jaunas mēbeles. ERAF līdzekļi paredzēti arī, lai segtu būvdarbu izmaksas, nodrošinot tehnoloģiju un mācību aprīkojuma uzstādīšanu un ekspluatāciju kabinetos.

Dabaszinātņu apguvē speciāli aprīkotiem mācību kabinetiem ir īpaša nozīme, jo šo mācību priekšmetu satura izpratnei ir nepieciešama praktiska darbība un demonstrējumi. Pašlaik dabaszinātņu skolotāju rīcībā esošie mācību materiāli un kabinetu aprīkojums nesniedz iespēju īstenot mūsdienīgu mācību saturu, jo mācību materiāli skolās kopumā ir stipri nolietojušies, pēdējos 10–15 gadus tie centralizēti nav papildināti.

Jāpiebilst, ka kopš 2008.gada maija dabaszinātņu skolotājiem ir iespēja saņemt Eiropas Sociālā fonda stipendiju līdz 150 latiem mēnesī par jaunas metodikas un jaunu mācību līdzekļu ieviešanu mācību procesā un modernizētie kabineti būs labs stimuls skolotājiem savā darbā izmantot jaunas pieejas, orientējot skolēnus tālākai dabaszinātņu apguvei augstskolās.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!