• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisko nedēļu "Izglītība visiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2009., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190831

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem

Vēl šajā numurā

21.04.2009., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisko nedēļu “Izglītība visiem”

 

20.aprīlī visā Latvijā, tāpat kā lielākajā daļā pasaules valstu, sākās starptautiskā nedēļa “Izglītība visiem”, kuras laikā notiek dažādi izglītībai veltīti pasākumi, lai veicinātu izglītības iegūšanas iespējas ikvienam cilvēkam; popularizētu izglītību un padziļinātu izpratni par izglītības nozīmi katra cilvēka dzīvē.

Ik gadu nedēļa “Izglītība visiem” tiek veltīta konkrētiem jautājumiem. Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta jauniešu un pieaugušo lasītprasmei un rakstītprasmei, kā arī pieaugušo un iekļaujošajai izglītībai. Kopš 2001.gada šī nedēļa visā pasaulē notiek pēc UNESCO iniciatīvas, bet Latvijā – kopš 2003.gada, kad mūsu skolēni piedalījās lielākajā mācību stundā pasaulē, kurā par dzimumu līdztiesību vienlaikus diskutēja 1,8 miljoni pasaules bērnu.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe uzsver: lai nodrošinātu iespējas ikvienam cilvēkam iegūt viņa spējām, vajadzībām un interesēm atbilstošu izglītību, jāturpina attīstīt un padarīt plaši pieejamas visas izglītības pakāpes un veidus, neformālo izglītību un mūžizglītību ieskaitot: “Eiropas Radošuma un inovāciju gadā aicinu par iespējām uzskatīt ne tikai to, kas jau ir sasniegts, bet gudri un radoši saredzēt un pielietot jaunas iespējas, lai nedēļā “Izglītība visiem” un arī nākotnē izdodas rast radošus un inovatīvus stimulus idejas izglītības jomā Latvijā.”

Šogad nedēļas gaitā izglītībai veltīti pasākumi notiks Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Sabilē, Upesgrīvā, Iecavā, Valmierā, Cēsīs un citviet. Piemēram, vairāk nekā 15 pasākumu un atvērto durvju dienas “Radošie risinājumi ceļā uz izglītību visiem” notiks Latvijas bērnudārzos, un šī pieredze tiks apkopota un izvērtēta atklātā diskusijā 24.aprīlī Valmierā. 23.aprīlī Rīgas Valsts tehnikumā notiks konsultatīvās padomes “Izglītība visiem” sanāksme “Izglītība un darba tirgus”, akcentējot profesionālās izglītības jautājumus. UNESCO asociēto skolu projekta dalībskolās notiks diskusijas ar skolēniem gan no savas, gan citām skolām, kā arī ar vecākiem, absolventiem, sabiedrībā zināmiem cilvēkiem par dažādiem aktuāliem izglītības jautājumiem. Notiks starptautisks konkurss – skolas vai klases eseju grāmatas veidošana par to, ko lasītprasme un rakstītprasme nozīmē katram skolēnam, kādas iespējas tā sniedz, kāda būtu dzīve, ja skolēni neprastu lasīt un rakstīt. Starptautiskās nedēļas “Izglītība visiem” nobeigumā dažādās vietās notiks diskusijas par tās laikā iepazīto, par pieredzes izvērtējumu un labās prakses izplatīšanu.

Arī ikviena Latvijas skola un klase tiek aicināta organizēt un iesaistīties visdažādākajos pasākumos un aktivitātēs, kas aktualizē izglītību un tās nozīmi; lasīt un rakstītprasmes jautājumus, kā arī izglītības mūža garumā nozīmi.

Latvijā nedēļu “Izglītība visiem” organizē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, IZM iestāde “Valsts speciālās izglītības centrs” sadarbībā ar pašvaldībām, izglītības pārvaldēm, izglītības iestādēm un nevalstiskajām organizācijām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!