• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par paaugstinātu akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2009., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 2.aprīlī

Vēl šajā numurā

07.04.2009., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par paaugstinātu akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem

 

6.aprīlī veselības ministrs Ivars Eglītis nosūtījis vēstuli finanšu ministram Einaram Repšem un tieslietu ministram Marekam Segliņam ar priekšlikumu paaugstināt akcīzes nodokli cigaretēm un citai smēķējamai tabakai. Vienlaikus ar mērķi novērst cigarešu kontrabandas izplatību Latvijā veselības ministrs I.Eglītis aicina veikt izmaiņas Krimināllikumā un Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ierosinot bargākus sodus par cigarešu kontrabandu.

Akcīzes nodokļa paaugstināšana ļautu iegūt papildu ieņēmumus valsts budžetā un nākotnē zināmu daļu šo ieņēmumu varētu novirzīt veselības aprūpei un veselības veicināšanai.

Latvijā vēl arvien ir samērā augsta smēķēšanas un pasīvās smēķēšanas izplatība. Vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem Latvijā regulāri smēķē 55% vīriešu un 18% sieviešu (vidēji 36% no visiem iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 64 gadiem). Aprēķināts, ka gada laikā Latvijā tiek izsmēķēti pieci miljardi cigarešu, kas naudas izteiksmē sastāda 300 miljonus latu no iedzīvotāju personīgajiem līdzekļiem. Tomēr tieši pēdējos gados veiktās likumdošanas izmaiņas saistībā ar smēķēšanas ierobežošanu publiskās vietās, kā arī tabakas akcīzes nodokļa paaugstināšanu, norāda uz ikdienas smēķētāju izplatības samazināšanos – vīriešiem par 6% un sievietēm par 4%. Vēl būtiskāk šajā laikā samazinājies pasīvai smēķēšanai pakļauto cilvēku īpatsvars darba vietās.

Kā uzsver veselības ministrs I.Eglītis: “Smēķēšanas ierobežošanas politika Latvijā jau ir devusi rezultātu, smēķētāju skaits samazinās un līdz ar to arī smēķēšanas izraisīto slimību skaits un to ārstēšanas izmaksas. Bet, ja cilvēki tomēr turpina šo gan savu, gan apkārtējo veselību apdraudošo netikumu, vēl būtiskāk jāpaaugstina akcīzes nodoklis, lai iegūtu līdzekļus smēķēšanas izraisīto slimību ārstēšanai.”

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!