• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2009., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību

Vēl šajā numurā

07.04.2009., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisiju

 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 1.aprīlī, pārrunājot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģisko virzienu, aicināja Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītāju Robertu Ķīli uz regulāru sadarbību.

“Lai nerastos situācija, ka jaunā Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija pārklājas ar Nacionālo attīstības plānu un citiem ilgtermiņa plānošanas dokumentiem, nepieciešams strādāt roku rokā. Saeimā notiek regulāras diskusijas par Nacionālā attīstības plāna īstenošanu, piesaistīti zinātniskie eksperti. Lai darbs veiktos labāk, aicinām Ķīļa kunga vadīto komisiju iesaistīties Saeimā notiekošajās diskusijās,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Komisijas sēdē deputāti diskutēja par nepieciešamību kliedēt sabiedrībā valdošo neuzticību pret valsti. “Uzskats, ka valsts ir galēji slikta, nav pareizs. Valsts esam mēs katrs un katrs vairāk vai mazāk līdzdarbojamies tās veidošanā,” teica komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis. Arī politiķi ir veicinājuši iedzīvotāju neuzticību valstij, bet tas ir jāmaina, atzina deputāts.

Neuzticēšanās starp iedzīvotājiem un valsts pārvaldi šobrīd ir liela, apliecināja arī SAK vadītājs Roberts Ķīlis. “No vienas puses iedzīvotāji noliedz visas valsts aktivitātes, no otras puses valsts pārvalde iedzīvotājus līdz šim nav uztvērusi īsti nopietni. Lai situācija mainītos, kādai no pusēm jāsper pirmais solis,” teica R.Ķīlis.

Viens no risinājumiem iedzīvotāju plašākai iesaistei politikas procesos būtu tiesības cilvēkam daļēji lemt par savas nodokļos samaksātās naudas izlietojumu. Šādu tiesību piešķiršana nozīmētu pienākumu uzņemties atbildību par saviem personiskajiem lēmumiem, turklāt radītu lielāku motivāciju nodokļus maksāt, secināja deputāti.

Ilustrējot šādu nodokļu politiku, tika minēts Skandināvijas paraugs, kur politiskās partijas tiek finansētas no nodokļu maksātāju naudas un iedzīvotājam ir tiesības izvēlēties, kurai no politiskajām partijām tiek pārskaitīta viņa samaksāto nodokļu daļa. Līdzīgi sistēma darbojas arī citās jomās, piemēram, daļa vecāku samaksāto nodokļu nonāk skolā, kuru viņi izvēlējušies savam bērnam, paskaidroja R.Ķīlis.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!