• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par garantijām uzņēmējiem konkurētspējas celšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2009., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190114

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par valsts budžeta grozījumu izstrādes grafiku

Vēl šajā numurā

02.04.2009., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par garantijām uzņēmējiem konkurētspējas celšanā

 

Ekonomikas ministrija informē, ka no 2.aprīļa komersantiem ir pieejamas Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) izsniegtās garantijas uzņēmumu konkurētspējas celšanai – komersanti jau rīt komercbankās, saņemot aizdevumu komercdarbības attīstībai, nepietiekama nodrošinājuma gadījumā var saņemt LGA garantiju.

Nosacījumi, pēc kādiem LGA sniegs komersantiem garantijas, definēti Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai”, kas 1.aprīlī publicēti laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”; MK noteikumi stājās spēkā 2.aprīlī.

Ar gandarījumu varu teikt, ka beidzot mēs esam spēruši pirmo soli, lai reāli palīdzētu uzņēmējiem. Es ļoti ceru, ka komercbankas, saņemot nepieciešamās valsts garantijas, beidzot atsāks uzņēmumu kreditēšanu, un tas dos stimulu uzņēmējiem turpināt darbu,” uzsver ekonomikas ministrs Artis Kampars.

LGA izsniegtās garantijas ir pirmais īstenotais pasākums no iepriekšējās valdības laikā pieņemtā plāna uzņēmēju atbalstam, atbilstoši kuram uzņēmējdarbības atbalstam kopumā paredzēts novirzīt 603 miljonus latu.

Latvijas Garantiju aģentūra jau šobrīd ir parakstījusi sadarbības līgumus ar vairākām komercbankām, kas jau iepriekš ir bijuši lielākie LGA sadarbības partneri, tādējādi sniedzot iespēju šo banku klientiem finansējuma saņemšanai piesaistīt arī valsts atbalstītās garantijas. Sadarbības līgumi parakstīti ar AS “Swedbank”, AS “DnB Nord banka”, VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka”, AS “Danske Bank”, AS “SEB banka”. Latvijas Garantiju aģentūra ir atvērta sadarbībai ar jebkuru kredītiestādi, tāpēc vienlaikus turpinās sarunas arī ar citām kredītiestādēm par sadarbības līgumu parakstīšanu.

Šīs valsts atbalsta programmas mērķis ir nodrošināt komersantiem pieeju finansējumam komercdarbības attīstībai un ES fondu projektu ieviešanai, saņemot garantijas situācijās, kad komersanta rīcībā esošais nodrošinājums nav pietiekams kredītresursu piesaistei nepieciešamajā apjomā un bankas komersantu novērtē kā pārāk riskantu, kā arī veicināt Latvijas komersantu konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, nostiprināšanos esošajos.

MK noteikumi paredz, ka Latvijas Garantiju aģentūra sniegs garantijas par finanšu pakalpojumiem (aizdevumi investīcijām, apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, finanšu līzings un vietējais faktorings), kurus sniedz finanšu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, līzinga vai faktoringa sabiedrības). Garantijas varēs saņemt arī par esošiem investīciju aizdevumiem un finanšu līzingu, ja pamatsummas atmaksa ir atlikta vismaz uz gadu, bet ne vairāk kā uz diviem gadiem.

Latvijas Garantiju aģentūras sniegtā garantija segs līdz 80% no finanšu pakalpojuma, bet vienam komersantam ne vairāk kā 3 000 000 eiro.

Ar 2009.gada 1.aprīļa MK noteikumiem Nr.269 “Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai” var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājaslapā internetā – http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=22022, kā arī laikraksta “Latvijas Vēstnesis” portālā – http://www.vestnesis.lv/?menu=doc&id=190013.

Kā jau informēts iepriekš, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju un uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvjiem sagatavojusi konkrētus pasākumus ekonomikas konkurētspējas uzlabošanai – Latvijas Hipotēku un zemes bankas aizdevumus, LGA galvojumus, Valsts kases galvojumus, riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses instrumentus.

Lai informētu uzņēmējus par valsts finanšu atbalsta instrumentiem uzņēmējdarbībai, Ekonomikas ministrija organizē vairākus seminārus reģionu lielākajās pilsētās, kā arī informē pašvaldības un reģionālos informācijas centrus par uzņēmējiem pieejamo atbalstu konkurētspējas celšanai. Ministrijas mājaslapā internetā http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=21986 publicēta galvenā informācija par valsts finanšu atbalsta instrumentiem, kā arī par vēl plānotajiem semināriem, to norises vietām un darba kārtību.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!