• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Par Latvijas atbalstu Afganistānas stabilizācijā un attīstībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2009., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Par jaunu lidostas "Rīga" tarifu politiku

Vēl šajā numurā

02.04.2009., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Par Latvijas atbalstu Afganistānas stabilizācijā un attīstībā

 

Otrdien, 31.martā, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās starptautiskā konferencē “Afganistāna: visaptveroša stratēģija reģionālā kontekstā”, kas norisinājās Hāgā, Nīderlandē. Starptautisko konferenci kopīgi vadīja ANO īpašais pārstāvis Afganistānā Kajs Eide, Afganistānas ārlietu ministrs Rangins Dadfars Spanta un Nīderlandes ārlietu ministrs Maksims Verhāgens. Konferences mērķis bija sniegt politisko atbalstu drošības situācijas stabilizēšanā Afganistānā un reģionā, kā arī starptautiskajai sabiedrībai vienoties par turpmāku integrētu un visaptverošo pieeju Afganistānas atjaunošanā.

Konferences ietvaros tika uzsvērta šā gada 20.augustā paredzēto Afganistānas vēlēšanu nozīme valsts turpmākajā attīstībā, kā arī starptautiskās sabiedrības iesaiste un atbalsts vēlēšanu sagatavošanā un norisē. Konferences dalībnieki ar gandarījumu atzīmēja ASV administrācijas izstrādāto jauno stratēģiju Afganistānai un Pakistānai, uzsverot, ka 2009.gadam būtu jāiezīmē neatgriezenisks pavērsiens terorisma aktivitāšu samazināšanā, ilgtermiņa stabilitātes un rekonstrukcijas veicināšanā Afganistānā un reģionā kopumā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš konferencē apliecināja Latvijas atbalstu Afganistānas stabilizācijai un attīstībai. “Latvijas ieguldījums militārajā operācijā Afganistānā proporcionāli iedzīvotāju skaitam ir viens no lielākajiem gan starp NATO valstīm, gan visām Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) dalībvalstīm,” atzīmēja M.Riekstiņš. Ministrs apstiprināja, ka starptautiskā militārā operācija Afganistānā arī turpmāk būs Latvijas prioritāte drošības politikas jomā. Ministrs aicināja konferences dalībniekus turpināt ciešāku un koordinētāku politiku Afganistānā, kopīgi sadarbojoties NATO, ES, EDSO un atbalstot ANO misijas un īpašā pārstāvja Afganistānā centienus drošības situācijas stabilizēšanā.

Vienlaikus M.Riekstiņš akcentēja reģionālās sadarbības nozīmi, īpašu uzmanību pievēršot drošības situācijai Pakistānā, kā arī sadarbībai ar Centrālāzijas valstīm, ņemot vērā šo valstu tradicionāli tuvās attiecības ar Afganistānu.

Sanāksmes nobeigumā konferences dalībnieki par prioritārajiem mērķiem Afganistānā izvirzīja valdības kapacitātes palielināšanu, ievērojot labas pārvaldības principus, drošības situācijas uzlabošanu un valdības spēju palielināšanu veikt drošības kontroli, ekonomiskās attīstības veicināšanu un reģionālās sadarbības stiprināšanu. Īpaša uzmanība tika veltīta korupcijas samazināšanai valsts pārvaldē un politiskā samierināšanas procesa veicināšanai Afganistānā. Konferences dalībnieki solīja palielināt Afganistānas atjaunošanai paredzētos resursus, piedalīties Afganistānas drošības spēku apmācībā, kā arī pastiprināt civilo ekspertu līdzdalību rekonstrukcijas procesā.

Afganistānas jautājums būs viens no galvenajiem tematiem arī gaidāmajā NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmē Strasbūrā/Kēlā šā gada 3.–4.aprīlī.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!