• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rajona pašvaldību reorganizācijas plānu izvērtēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2009., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par valsts pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

01.04.2009., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rajona pašvaldību reorganizācijas plānu izvērtēšanu

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) aicinās Ministru kabinetu lemt par viena rajona reorganizācijas plāna apstiprināšanu, vienlaikus valdībai būs jāizšķiras par vairāku šobrīd rajona pašvaldību pārziņā esošu institūciju piekritību.

Saskaņā ar Rajona pašvaldību reorganizācijas likumu rajona padomei līdz 2008.gada 31.decembrim bija jāpieņem reorganizācijas plāns, paredzot tajā visu institūciju, mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību nodošanu vietējām pašvaldībām un plānošanas reģioniem.

Ja reorganizācijas plāns nav pieņemts vai arī ja rajona padome reorganizācijas plānā nav paredzējusi visu institūciju, mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību nodošanu, vai šis plāns citādi ir pretrunā ar normatīvo aktu prasībām, Ministru kabinets izdod noteikumus par attiecīgās rajona pašvaldības reorganizāciju.

Reorganizācijas plānus ir izstrādājušas 23 rajona pašvaldības (Gulbenes un Ventspils rajona pašvaldībām reorganizācijas plāni nav jāizstrādā, jo šajos rajonos katrā veidosies pa vienam novadam) un atbilstoši likumā noteiktajam līdz šā gada sākumam iesniegušas tos ministrijā. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas speciālisti ir izvērtējuši reorganizācijas plānus, sniedzot pašvaldībām priekšlikumus to precizēšanai. Vienlaikus ar visu rajonu pašvaldību pārstāvjiem ir notikušas konsultācijas.

19 rajonos darbs pie reorganizācijas plānu precizēšanas ir noslēguma stadijā. Tuvākajā laikā pozitīvus atzinumus par reorganizācijas plāniem ministrija sniegs Saldus, Valkas, Talsu, Dobeles, Balvu, Krāslavas un Rēzeknes rajonam. Tāpat tuvākajā laikā reorganizācijas plānus plāno precizēt Jelgavas, Rīgas, Ogres, Cēsu, Madonas, Daugavpils, Alūksnes, Valmieras, Ludzas, Kuldīgas, Bauskas un Preiļu rajons.

Pārējos rajonos pašvaldības nav panākušas vienošanos par atsevišķu institūciju piekritību, līdz ar to galalēmums būs jāpieņem Ministru kabinetam, tai skaitā Limbažu rajona reorganizācijas plāns valdībai būs jāapstiprina pilnībā, jo rajona pašvaldība likumā noteiktajā termiņā plānu nav apstiprinājusi.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns tuvākās nedēļas laikā plāno tikties ar atbildīgajiem ministriem, lai diskutētu par atsevišķu pašvaldību institūciju turpmāko piekritību. Piemēram, Jēkabpils, Tukuma un Aizkraukles rajonā nav panākta vienošanās par sociālās aprūpes iestāžu piekritību.

Saskaņā ar likumu rajona padomes pilnvaras izbeidzas 2009.gada 1.jūlijā. Reorganizācijas plāna izpildi jāpabeidz ne vēlāk kā līdz 2009.gada 31.decembrim.

Rajonu reorganizācija ir daļa no vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas. Pabeidzot reformu, Latvijā būs 118 pašvaldības – 109 novadi un deviņas republikas pilsētas.

Līdzšinējās rajona pašvaldību funkcijas tiks nodotas vietējām pašvaldībām un plānošanas reģioniem.

 

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!