• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2009. gada 25. marta lēmums Nr. 65 "Par akciju sabiedrības "Augstsprieguma tīkls" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2009., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.66

Par akciju sabiedrības "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu

Vēl šajā numurā

31.03.2009., Nr. 50

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 65

Pieņemts: 25.03.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.65

Rīgā 2009.gada 25.martā (prot Nr.11, 11.p.)

Par akciju sabiedrības “Augstsprieguma tīkls” elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Komisija) 2008.gada 28.novembrī saņēma akciju sabiedrības “Augstsprieguma tīkls”, vienotais reģistrācijas numurs: 40003575567, juridiskā adrese: Dārzciema iela 86, LV–1073 (turpmāk – AS “Augstsprieguma tīkls”), 2008.gada 28.novembra iesniegumu Nr.501300-14-1791 par AS “Augstsprieguma tīkls” elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu. Ar 2009.gada 16.februāra iesniegumu Nr.501300-14-242 un 2009.gada 6.marta iesniegumu Nr.501300-14 AS “Augstsprieguma tīkls” iesniedza tarifu projekta labojumus un papildinājumus (turpmāk – tarifu projekts).

Izvērtējot AS “Augstsprieguma tīkls” iesniegto tarifu projektu, Komisija konstatē:

1. Likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 19.panta pirmā daļa noteic, ka sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji sabiedrisko pakalpojumu tarifus aprēķina saskaņā ar noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku. AS “Augstsprieguma tīkls” elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi jāaprēķina saskaņā ar Komisijas 2007.gada 28.novembra lēmumu Nr.556 apstiprināto Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku (turpmāk – Metodika).

2. Saskaņā ar Metodikas 3.punktu tarifu aprēķinā iekļauj tikai tās tehnoloģiski un ekonomiski pamatotās izmaksas, kas nepieciešamas efektīvai pārvades sistēmas pakalpojuma sniegšanai.

3. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumā ietvertajiem pārejas noteikumiem no 2007.gada 1.jūlija elektroenerģijas tirgus Latvijā ir pilnībā atvērts konkurencei. Savukārt Elektroenerģijas tirgus likuma 27.pants noteic, ka elektroenerģijas cenu nosaka ražotāji, tirgotāji un lietotāji, savstarpēji vienojoties, izņemot šajā likumā paredzētos gadījumus.

4. Saskaņā ar AS “Augstsprieguma tīkls” iesniegto informāciju 2008.gadā AS “Augstsprieguma tīkls” iepirktās elektroenerģijas cena elektroenerģijas zudumu segšanai bija zemāka par Nordpool spot biržas tirgus cenu. Nordpool spot biržas nākotnes darījumu cena elektroenerģijas piegādēm 2009.gadā nepārsniedza 2008.gada vidējo cenu.

5. Tarifu projektā AS “Augstsprieguma tīkls” norādījusi 2009.gadā sagaidāmo elektroenerģijas cenu elektroenerģijas zudumu segšanai, kas ir būtiski augstāka par Nordpool spot biržas tirgus cenu, to pamatojot ar noslēgtajiem līgumiem.

6. AS “Augstsprieguma tīkls” tarifu projektā iekļāvusi avārijas jaudas rezerves uzturēšanas izmaksas, sniedzot novērtējumu par nepieciešamo avārijas jaudas rezervju apjomu, tajā skaitā plānojot rezervēt kondensācijas režīmā strādājošas koģenerācijas stacijas jaudas vasaras periodā. Tarifu projektā AS “Augstsprieguma tīkls” nesniedz pamatojumu šāda darba režīma izvēlei salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, kad pie līdzīgiem apstākļiem vasaras periodā nav izmantota kondensācijas režīmā strādājoša koģenerācijas stacija.

7. Saskaņā ar Metodikas 74.punktu Komisija apstiprina vai noraida pārvades tarifus un diferencētos tarifus, izvērtējot to pamatojošās izmaksas.

8. 2009.gada 25.marta Komisijas sēdē uzaicinātais AS “Augstsprieguma tīkls” pārstāvis norādīja, ka AS “Augstsprieguma tīkls” atrodas izmaksu samazināšanas procesā – notiek sarunas par līgumu grozīšanu saistībā ar darba samaksas, būvniecības, degvielas un remontdarbu izmaksām. Turklāt papildu samazinājums iespējams saistībā ar valdības lēmumiem par darba samaksas samazināšanu.

Izvērtējot AS “Augstsprieguma tīkls” iesniegto tarifu projektu, Komisija secina:

1. AS “Augstsprieguma tīkls”, nodrošinot elektroenerģijas iepirkšanu elektroenerģijas zudumu segšanai, darbojas elektroenerģijas tirgū. Tarifu projektā ietvertā elektroenerģijas cena elektroenerģijas zudumu segšanai pārsniedz iepriekšējā perioda tirgus cenu, kā arī Nordpool spot biržas nākotnes darījumu cenu, līdz ar to elektroenerģijas cena elektroenerģijas zudumu segšanai nav uzskatāma par ekonomiski pamatotu. Komisijas ieskatā augstākas elektroenerģijas cenas elektroenerģijas zudumu segšanai pamatošana ar AS “Augstsprieguma tīkls” noslēgtajiem līgumiem, kas neatbilst tirgus situācijai un pasliktina lietotāju stāvokli, nav samērīga un ir neatbilstoša Metodikas 3.punktam.

2. AS “Augstsprieguma tīkls” sniegtais novērtējums par nepieciešamo avārijas jaudas rezervju apjomu balstās uz tādiem pieņēmumiem par elektroenerģijas ražošanas iekārtu izmantošanu 2009.gadā, kas būtiski atšķiras no iepriekšējo gadu faktiskās elektroenerģijas ražošanas iekārtu izmantošanas. Līdz ar to Komisija secina, ka AS “Augstsprieguma tīkls” tarifu projektā ietvertie pieņēmumi avārijas jaudas rezerves uzturēšanas izmaksu noteikšanai nav pamatoti.

3. AS “Augstsprieguma tīkls” sniegtā informācija par uzsākto tarifu projektā ietverto darba samaksas, būvniecības, degvielas un remontdarbu izmaksu samazināšanu, paredzot grozīt attiecīgos jau noslēgtos līgumus, dod pamatu Komisijai secināt, ka iesniegtais tarifu projekts neatbilst pašreizējai faktiskajai situācijai. Komisija, pildot likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta pirmās daļas 1.punktā noteikto funkciju aizstāvēt lietotāju intereses, uzskata par nepamatotu un nesamērīgu pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu noteikšanu tarifu projektā ietverto izmaksu apmērā.

Saskaņā ar Komisijas 2007.gada 28.novembra lēmumu Nr.556 apstiprinātās Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas 74.punktu un pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 19.panta pirmo un septīto daļu un Administratīvā procesa likuma 63.panta pirmās daļas 1.punktu,

 

padome nolemj:

noraidīt AS “Augstsprieguma tīkls” 2008.gada 28.novembrī ar iesniegumu Nr.501300-14-1791 iesniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto lēmumu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!