• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par lētāku zāļu saņemšanas iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2009., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nevalstisko organizāciju sadarbību ar valsts pārvaldi

Vēl šajā numurā

27.03.2009., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par lētāku zāļu saņemšanas iespējām

 

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, Veselības ministrija aicina pacientus pie ārsta vai farmaceita aptiekā aktīvāk interesēties par iespējām iegādāties lētākas zāles.

Apkopotā informācija par kompensējamām zālēm 2008.gadā liecina, ka tikai 11% gadījumu ārsts, izrakstot recepti, bija norādījis, ka izrakstītās zāles aizvietot nevar. Tātad pārējos gadījumos pacients varēja iegādāties arī lētākas līdzvērtīgas zāles. Savukārt tikai 1,4% gadījumu pacientam lētākas zāles aptiekā tika izsniegtas. Rezultātā pacienti 2008.gadā no saviem līdzekļiem tikai kompensācijas sistēmas ietvaros vien maksājuši sešus miljonus latu par zālēm, kuras bija iespējams aizvietot ar lētākām.

Jāatzīmē, ka zālēm ar vienādu aktīvo vielu (ķīmisko sastāvu), kuras tiek uzskatītas par savstarpēji aizvietojamām, ļoti bieži atšķiras cenas. Zāļu cenu nosaka konkrēto zāļu ražotājs, un tā atkarīga arī no zāļu stipruma un iepakojuma lieluma. Katram ārstam, protams, ir sava ārstēšanas pieredze un apsvērumi viena vai otra medikamenta nozīmēšanā.

Tomēr šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā arī ārstam būtu jānoskaidro, vai pacients varēs iegādāties izrakstītās zāles, un, ja finansiālu iemeslu dēļ tas nav iespējams, jāizraksta lētākas zāles vai jāizvēlas cita ārstēšana.

Veselības ministrija arī vērš uzmanību, ka, lietojot vairākus medikamentus vienlaikus (gan recepšu, gan bezrecepšu), pastāv paaugstināts zāļu savstarpējās mijiedarbības risks, iespējamas blakusparādības un pat zāļu pārdozēšana. Tādēļ aicinājums pacientiem aktīvi līdzdarboties ārstniecības procesā un, ja apmeklējat vairākus speciālistus, informēt par citu speciālistu izrakstītajām zālēm, kuras jau lietojat.

Jautājiet ārstam par zāļu savstarpējo iedarbību, blakusparādībām un lētāku zāļu saņemšanas iespējām.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!