• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 19.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2009., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tieslietu sistēmā strādājošo atalgojuma samazinājumu

Vēl šajā numurā

24.03.2009., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 19.martā

 

FM: Par 21 nevalstisko organizāciju, kas atbrīvota no nekustamā īpašuma nodokļa

Finanšu ministrija ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumus par biedrībām un nodibinājumiem, kas 2010.gadā atbrīvoti no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumiem par tiem piederošajām ēkām. 19.martā tiesību akts tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Likums par NĪN paredz, ka ar nodokli netiek apliktas biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem un tiek iekļautas apstiprināto organizāciju sarakstā.

MK noteikumi par kritērijiem, pēc kuriem biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves netiek apliktas ar NĪN, reglamentē, ka ar nodokli neapliek biedrībām piederošās ēkas un būves, kuras atbilst šādiem kritērijiem:

• īpašumtiesības uz ēkām un būvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

• ēkas un būves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;

• ēkas un būves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (izņemot invalīdu biedrībām piederošās).

Biedrībām, kuras atbilst MK noteikumos minētajiem kritērijiem, līdz taksācijas gada 31.janvārim jāiesniedz rakstisks iesniegums Finanšu ministrijā par nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojumu un citi dokumenti. Finanšu ministrija līdz 15.februārim apkopo saņemtos dokumentus, sagatavo un iesniedz MK noteikumu projektu par biedrībām, kas atbrīvotas no NĪN maksājumiem par tām piederošajām ēkām un būvēm. Nodokļu atbrīvojums tiek piešķirts uz vienu gadu.

Šogad Finanšu ministrija saņēma pieteikumus no 19 biedrībām un 2 nodibinājumiem. No NĪN maksājumiem par biedrībām un nodibinājumiem piederošajām ēkām tiek atbrīvotas šādas biedrības un nodibinājumi:

• biedrība “Latvijas Komponistu savienība”;

• biedrība “1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība”;

• biedrība “Rīgas Ebreju kopiena”;• biedrība “Latvijas Arhitektu savienība”;

• biedrība “Latvijas biedrība “Glābiet bērnus””;

• biedrība “Latvijas Igauņu biedrība”

• biedrība “Latvijas Neredzīgo biedrība”;

• biedrība “Latvijas Nedzirdīgo savienība”;

• biedrība “Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija”;

• nodibinājums “Pasaules dabas fonds”;

• biedrība “Latvijas Pašvaldību savienība”;

• biedrība “Latvijas Teātra darbinieku savienība”;

• biedrība “Dunduriņš”;

• biedrība “Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija”;

• biedrība “Izglītības attīstības centrs”;

• invalīdu biedrība “Aplis”;

• nodibinājums “Latvijas Bērnu fonds”;

• biedrība “Latvijas Mākslinieku savienība”;

• biedrība “Rīgas pilsētas

Latgales priekšpilsētas invalīdu biedrība”;

• biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”;

• biedrība “Auces latviešu biedrības Krīzes centrs “Namiņš””.

Šogad biedrībām un nodibinājumiem aprēķinātā nodokļa atbrīvojuma summa ir 82,5 tūkstoši latu. Atbilstoši izstrādātajiem Ministru kabineta noteikumiem nākamajam gadam aprēķinātā nodokļa atbrīvojuma summa ir 128,1 tūkstotis latu. Tādējādi 2010.gadam aprēķinātā nodokļa atbrīvojuma summa palielināsies par 45,6 tūkstošiem latu salīdzinājumā ar 2009.gadu, kas nozīmē, ka pašvaldību NĪN ieņēmumi par ēkām samazināsies par 45,6 tūkstošiem latu.

Paredzams, ka MK noteikumi stāsies spēkā ar 2010.gada 1.janvāri.

Finanšu ministrijas  Komunikācijas departaments

  

LM: Par pensionāru apliecību atkārtotu izsniegšanu

Lai pensionāri atkārtoti varētu vieglāk saņemt pensionāra apliecību tajos gadījumos, kad tā ir nozagta, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus noteikumos par pensionāra apliecību izsniegšanas kārtību.

Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi 19.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Tie vēl būs jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Saskaņā ar noteikumu projektu plānots, ka pensionāriem turpmāk Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) nebūs jāiesniedz izziņa no policijas iestādes par apliecības nozagšanu.

Šobrīd, lai atkārtoti saņemtu pensionāra apliecību, pensionāram Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, jāiesniedz rakstisks iesniegums ar pamatojumu atkārtotas pensionāra apliecības saņemšanai, kā arī policijas atbilde uz iesniegumu, ja apliecība ir prettiesiski atņemta.

Atgādinām, ka pensionāra apliecība ir laminēta, uz apdrukātas pamatnes izgatavota noteiktas formas karte ar hologrāfisku aizsardzību, kas apliecina vecuma pensijas saņēmēja statusu. Pensionāra apliecībā ieraksta personas vārdu (vārdus), uzvārdu, personas kodu un apliecības izsniegšanas datumu.

 

LM: Par valsts līdzekļu atgūšanu par satiksmes negadījumos cietušajiem cilvēkiem sniegtajiem pakalpojumiem

Lai pilnveidotu valsts budžeta līdzekļu atgūšanu par ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem cilvēkiem izmaksātajiem pabalstiem, pensijām, sniegtajiem sociālās un profesionālās rehabilitācijas pakalpojumiem, tehnisko palīglīdzekļu iegādi un pielāgošanu, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus attiecīgajos noteikumos.

Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi “Noteikumos par valsts budžeta un pašvaldību budžetu izdevumu atlīdzināšanas apmēru un kārtību, nodrošinot ārstēšanu, rehabilitāciju, tehniskos palīglīdzekļus un pensiju un pabalstu izmaksas” 19.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl būs jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Plānots, ka turpmāk Sociālās integrācijas valsts aģentūra (SIVA) veiks valsts budžeta līdzekļu atgūšanu par ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem cilvēkiem sniegtajiem sociālās un profesionālās rehabilitācijas pakalpojumiem, kā arī transporta līdzekļu pielāgošanas izmaksām cilvēkiem, kuri ieguvuši invaliditāti. Līdz šim par to bija atbildīga Sociālo pakalpojumu pārvalde (SPP).

Tāpat paredzēts, ka Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs informāciju par ceļu satiksmes negadījumiem, kuros ir cietuši cilvēki, sniegs Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), SPP, SIVA un Tehnisko palīglīdzekļu centram (TPC). Tas notiks atbilstoši savstarpēji noslēgtajiem līgumiem par informācijas apmaiņu, nevis nosūtot izziņas, kā tas bija līdz šim.

Šāda rīcība nepieciešama, lai nodrošinātu operatīvāku informācijas iegūšanu par ceļu satiksmes negadījumos cietušajām personām. Līdz šim minētā informācija no Valsts policijas tika saņemta nepilnā apjomā un neregulāri.

Valsts budžeta izdevumu, kas radušies, nodrošinot pensiju un pabalstu izmaksu ceļu satiksmes negadījumos cietušajām personām, atgūšana no apdrošinātāja vai Transportlīdzekļu apdrošinātāja biroja ir darbietilpīgs process. Ir jāveic sarežģīts atlases darbs, lai identificētu ceļu satiksmes negadījumos cietušās personas, kurām ir tiesības uz Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktajām apdrošināšanas atlīdzībām, jānoskaidro ceļu satiksmes negadījuma izraisītājs, jāpārbauda informācija par izmaksātajām pensijām, pabalstiem, par cietušās personas darbspēju zaudējuma vai nāves cēloņa saistību ar ceļu satiksmes negadījumu u.c.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par trīspadsmit autoceļu posmu nodošanu pašvaldību īpašumā

Satiksmes ministrija deviņu pašvaldību īpašumā bez atlīdzības nodos trīspadsmit pirmās un otrās šķiras autoceļu posmus.

Tādējādi tiks nodrošināta šo ceļu efektīvāka sakārtošana un uzturēšana, kā arī lielāku finanšu resursu piesaiste atbilstoši pašvaldības iniciatīvai. Turklāt pašvaldībām būs iespēja šim mērķim saņemt dotācijas no valsts pamatbudžeta Valsts autoceļu fonda programmai piešķirtajiem līdzekļiem.

Trīspadsmit autoceļu posmu nodošanu Skrundas pilsētas ar lauku teritoriju, Iršu pagasta, Ērgļu novada, Ugāles pagasta, Grobiņas pilsētas, Raiskuma pagasta, Salas pagasta, Daugavpils pilsētas un Kandavas novada pašvaldību īpašumā paredz 19.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie rīkojumu projekti.

Pārņemot rīkojumu projektos minētos valsts autoceļu posmus, pašvaldības ar mazākiem izdevumiem var sekot šo autoceļu stāvokļa izmaiņām un plānot uzturēšanas pasākumus, kā arī īstenot tālāku attīstību efektīvāk un operatīvāk nekā valsts, jo atrodas tuvāk šiem autoceļiem.

Lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu tiešā valsts pārvaldē ir ievērojami mazāks autoceļu tīkls nekā Latvijā, jo valstij pamatā jānodrošina galvenās satiksmes vajadzības, atstājot vietējās satiksmes nodrošināšanu pašvaldībām.

Tās savukārt pārvalda un uztur pašvaldību ceļu tīklu un rod iespēju attiecīgiem autoceļiem piešķirt lielāku finansējumu, ja tas ir nepieciešams pašvaldības iedzīvotājiem.

Visas deviņas pašvaldības izteikušas vēlmi pārņemt iepriekš minētos autoceļu posmus savā valdījumā, lai varētu izmantot īpašnieka tiesības to uzturēšanā, būvniecības plānošanā un finanšu resursu piesaistīšanā.

Rīkojumu projekti vēl ir jāapstiprina valdībā.

 

SM: Par zemes pirkšanu valsts autoceļa posma Tīnūži–Viskaļi rekonstrukcijai

Lai īstenotu valsts autoceļa E22 posma Tīnūži–Viskaļi rekonstrukciju, Satiksmes ministrija atpirks 23 zemes vienības Ikšķiles pilsētas lauku teritorijā, Ikšķiles novadā, Ogres rajonā.

Zemes īpašuma iegādi par 82,3 tūkstošiem latu paredz 19.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais rīkojuma projekts “Par zemes vienību pirkšanu valsts autoceļa E22 Tīnūži–Viskaļi–Koknese posma Tīnūži–Viskaļi rekonstrukcijas projekta īstenošanai”.

Zemes īpašuma iegāde nepieciešama, lai varētu rekonstruēt valsts autoceļa E22 posmu Tīnūži–Viskaļi, kas kļuvis par vienu no būtiskākajiem infrastruktūras projektiem austrumu virzienā. Ceļa posma rekonstrukcijas būvdarbi aizsākās 2008.gadā. Tos plānots pabeigt šā gada jūnijā, bet projekta nodošana ekspluatācijā paredzēta augustā.

Izdevumi, kas saistīti ar nepieciešamo zemes vienību pirkšanu un ierakstīšanu zemesgrāmatā, tiks segti no valsts budžeta 2009.gada Satiksmes ministrijas budžeta programmas, kura tiks atvērta pēc līdzekļu pārdales no Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammas 41.08.00. “Finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai”, valsts autoceļa E22 posma Tīnūži–Viskaļi rekonstrukcijas īstenošanai.

Rīkojuma projekts vēl ir jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

TM: Par Latvijas pievienošanos starptautiskajam Patentu līgumam

Valsts sekretāru sanāksmē 19.martā tika izsludināts likuma projekts, ar kuru Latvija pievienosies Patentu līgumam – starptautiskam dokumentam, kura mērķis ir vienkāršot un starptautiski harmonizēt administratīvo procedūru elementus, piešķirot patentus uz izgudrojumiem.

Pieņemot šo likumu, Latvija pievienosies 2000.gada 1.jūnija Patentu līgumam. Atbildīgā iestāde par likuma ieviešanu būs Patentu valde, bet Tieslietu ministrija koordinēs līgumā paredzēto saistību izpildi.

Kā norāda likumprojekta autori, Patentu līguma ratifikācija Latvijas patentu pieteicējiem un īpašniekiem sniegs iespēju atvieglotā un caurskatāmā procedūrā veikt savu izgudrojumu aizsardzību Latvijā un citās Patentu līguma dalībvalstīs, kā arī kārtot nepieciešamās administratīvās procedūras attiecībā uz jau piešķirtiem patentiem. Citu valstu patentu pieteicēji un īpašnieki varēs izmantot šādus pašus procedūras vienkāršojumus Patentu valdē.

Latvijas pievienošanās Patentu līgumam tāpat var veicināt arī citu valstu pievienošanos līgumam.

Nodrošinot attiecīgo nacionālo normu saderību ar Patentu līguma normām, tiek sekmēta uzņēmējdarbības vides uzlabošana un radīti labvēlīgāki nosacījumi patentu piešķiršanai.

Arī Latvijas Patentu pilnvaroto asociācija atbalsta Latvijas Republikas pievienošanos Patentu līgumam, jo tā noteikumi atvieglina patentu piešķiršanas procedūru un šīs jomas profesionāļu starptautisko sadarbību.

Likumprojekts nodots saskaņošanai Finanšu, Aizsardzības, Ekonomikas, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Veselības un Vides ministrijai, kā arī Valsts kancelejai.

Likuma projekts vēl jāizskata Ministru kabinetam un jāapstiprina Saeimai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!