• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Polijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2009., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par padomju likvidēšanu kapitālsabiedrību meitaskompānijās

Vēl šajā numurā

20.03.2009., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Polijā

 

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze no 17. līdz 18.martam uzturējās oficiālā vizītē Polijā.

Tiekoties ar Polijas Republikas Seima maršalu Broņislavu Komorovski, pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar abu valstu politisko un ekonomisko attīstību. G.Daudze savā uzrunā norādīja, ka Latvijas un Polijas attiecības ir veidojušās un attīstījušās vairāku gadsimtu garumā. “Latvijā dzīvojošajai poļu kopienai ir bijusi liela nozīme arī tādos mūsu valstij izšķirīgos brīžos kā neatkarības atgūšana deviņdesmitajos gados,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs. Savukārt B.Komorovskis norādīja, ka ārpus dzimtenes dzīvojošā poļu kopiena augstu novērtē Latvijas valdības atbalstu poļu valodas un kultūras tradīciju saglabāšanā Latvijā.

 “Šis ir sarežģīts un izaicinājumiem bagāts laiks gan katrai valstij atsevišķi, gan Eiropai un pasaulei kopumā. Attiecības starp mūsu valstīm ir ļoti labas un aktīvas, ko apliecina arī sadarbība parlamentārā līmenī,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs, norādot, ka viens no veiksmīgākajiem forumiem, lai risinātu abām valstīm aktuālus jautājumus, ir Latvijas–Polijas parlamentārās sadarbības grupa.

B.Komorovskis uzsvēra, ka pašreizējās globālās ekonomiskās un finanšu krīzes apstākļos ir īstais laiks partneru solidaritātes apliecināšanai, lai sniegtu atbalstu valstīm, kuras krīze skārusi vairāk. Savukārt G.Daudze norādīja, ka Latvija augstu vērtē Polijas gatavību sniegt aizdevumu Latvijas ekonomikas stabilizācijai.

Pārrunājot reģionālos jautājumus, Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra veiksmīgo sadarbību starp Baltijas un Višegradas valstīm, konsultējoties par jautājumiem, kas saistīti ar ES kaimiņpolitiku un citām jomām. Viņš norādīja, ka kopīga un vienota pozīcija ir ļoti nozīmīga ne tikai Baltijas jūras reģiona, bet arī ES ietvaros.

Puses pārrunāja arī enerģētikas jautājumu risināšanu Baltijas jūras reģiona valstīs, tostarp starpsavienojumu plānus. Saeimas priekšsēdētājs apliecināja, ka Latvijas prioritāte ir starpsavienojumu infrastruktūras attīstība Baltijas jūras reģionā.

Deputāte Vaira Paegle norādīja, ka nozīmīga ir abu valstu sadarbība arī ES Austrumu partnerības jautājumos, kas būs nozīmīgs instruments ES mērķu sasniegšanai šajā reģionā.

Savukārt tiekoties ar Polijas Republikas Senāta maršalu Bogdanu Boruseviču un pārrunājot abu valstu sadarbību, G.Daudze uzsvēra: “Lai veicinātu reģionālo sadarbību un interešu pārstāvniecību, liela loma ir kopīga viedokļa formulēšanai un koordinētai rīcībai ES līmenī.”

Diskutējot par enerģētikas jautājumiem, deputāts Juris Dobelis vērsa uzmanību uz enerģētikas drošības un ekoloģijas jautājumiem, uzsverot nepieciešamību starptautiskā līmenī rūpīgi izvērtēt arī potenciālos vides apdraudējumus.

Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze ar Polijas Republikas Senāta maršalu Bogdanu Boruseviču pārrunāja arī Latvijas un Polijas sadarbība aizsardzības un drošības politikas jautājumos. “Notikumi Gruzijā vēlreiz ļāva mums apzināties, cik svarīgi, ka Latvija kā maza valsts ir NATO sastāvā un tādējādi var rēķināties ar savu sabiedroto atbalstu grūtā brīdī,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs. G.Daudze un B.Borusevičs vienojās, ka abām valstīm ir svarīgi aktualizēt jautājumus, kas saistīti ar NATO militāro atbalstu jaunajām dalībvalstīm.

Delegācijas pārstāve V.Paegle savukārt norādīja: lai gan katra valsts globālās ekonomiskās krīzes laikā domā par to, kā uzlabot savu saimniecisko un finansiālo situāciju, aizvien ir svarīgi sadarboties un atcerēties kopīgās intereses.

Delegācija tikās arī ar Polijas Seima Eiropas lietu komisijas, Ārlietu komisijas, Publisko finanšu komisijas vadītājiem un Polijas–Latvijas parlamentu sadarbības grupas vadītāju, ar Polijas vicepremjeru un ekonomikas ministru. Oficiālās vizītes laikā Saeimas priekšsēdētājs arī nolika ziedu vainagu pie Nezināmā kareivja kapa.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!