• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par trūcīgā statusa piešķiršanu arī cilvēkiem ar parādsaistībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2009., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par kompensācijām zvejniekiem pēc darbības pārtraukšanas

Vēl šajā numurā

19.03.2009., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par trūcīgā statusa piešķiršanu arī cilvēkiem ar parādsaistībām

 

Lai ekonomiskās lejupslīdes apstākļos palīdzētu plašākam cilvēku ar zemiem ienākumiem lokam, sākot ar 18.martu, trūcīgā statusu var piešķirt arī cilvēkiem ar kredītsaistībām. Tāpat Labklājības ministrija (LM) ir atvieglojusi nosacījumus, nosakot atbilstību trūcīgā statusam.

No 18.marta, nosakot cilvēkam trūcīgā statusu, pašvaldības var izvērtēt cilvēka kredītsaistības un noteikt labvēlīgākus nosacījumus trūcīgā statusa piešķiršanai. Līdz šim cilvēku vai ģimeni nevarēja atzīt par trūcīgu, ja tai bija parādsaistības. Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu papildināti, nosakot, ka par parādsaistībām nav uzskatāmi studiju un studējošo kredīti, kredīti mājokļa pielāgošanai invalīdiem, kā arī parāds par dzīvokļa īri, apsaimniekošanas izdevumiem un komunālajiem pakalpojumiem.

Pašvaldība turpmāk var noteikt arī citus labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz citiem parādsaistību veidiem, piemēram, kredītu par mājokli.

Turpmāk pašvaldība, nosakot trūcīgā statusu, var neņemt vērā arī cilvēka uzkrātos līdzekļus, kas ir mazāki par valstī noteikto minimālo darba algu – 180 lati. Tāpat tā vērtē tikai ģimenes locekļu ienākumus un materiālo stāvokli, papildus neizvērtējot atsevišķi dzīvojošu apgādnieku ienākumus.

Samazināts arī administratīvais slogs, pieprasot trūcīgā statusa noteikšanu. Turpmāk iesniegumu var parakstīt pieprasītājs un viņa pilngadīgie ģimenes locekļi, bet deklarāciju var sagatavot elektroniski un to parakstīt tikai trūcīgā statusa pieprasītājs. Pašvaldībai ir jārisina problēmsituācija, ja cilvēks deklarācijas iesniegšanas brīdī ir palicis bez iztikas līdzekļiem.

Labklājības ministrija prognozē, ka aizvien vairāk cilvēku nonāks sociālā dienesta redzeslokā un līdz ar to varēs saņemt nepieciešamos sociālos pakalpojumus, lai turpmāk veiksmīgāk risinātu savas un ģimenes problēmas.

Pašvaldība trūcīgam cilvēkam vai ģimenei piešķir garantētā minimālā ienākuma pabalstu (GMI) un dzīvokļa pabalstu. Tāpat pašvaldība var noteikt arī citus palīdzības veidus trūcīgo un maznodrošināto cilvēku un ģimeņu atbalstam.

Savukārt no 1.marta Veselības ministrija ir noteikusi trūcīgiem cilvēkiem līdzmaksājumu pacienta iemaksām 50% apmērā.

Ģimeni atzīst par trūcīgu, ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50% no spēkā esošās minimālās darba algas valstī.

Latvijā aptuveni 120 tūkstoši cilvēku atbilst trūcīgā statusam.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!