• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par politisko reklāmu un vēlēšanu sistēmas pilnveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2009., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189398

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Dienvidu tilta būvniecības revīziju un atklājumiem

Vēl šajā numurā

19.03.2009., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par politisko reklāmu un vēlēšanu sistēmas pilnveidošanu

 

Tā kā vēlēšanu sistēmas pilnveidošana joprojām ir viens no aktuālajiem Valsts prezidenta darba kārtības jautājumiem, 18.martā Rīgas pils Ģerboņu zālē Valsts prezidenta kanceleja organizēja diskusiju “Politiskā reklāma un vēlēšanu sistēmas pilnveidošana”.

Diskusijas centrālais jautājums bija politiskās reklāmas ierobežojumu nepieciešamība vēlēšanu sistēmas pilnveidošanas kontekstā.

Diskusiju atklāja Valsts prezidents Valdis Zatlers. Diskusiju vadīja Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis Lauris Liepa. Valsts prezidenta uzrunai sekoja politologu Ivetas Kažokas un Jāņa Ikstena skatījums par priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu Latvijā un citās valstīs, īpašu uzmanību pievēršot tieši politiskajai reklāmai. Uz visu klātesošo brīvu diskusiju bija aicināti vairāki desmiti dažādu nozaru pārstāvju, dodot Valsts prezidentam iespēju uzklausīt šo jautājumu ekspertu un praktiķu viedokļus un priekšlikumus.

Atcerēsimies: šā gada 15.janvārī Saeima pieņēma likumu “Grozījumi likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām”” un likumu “Grozījumi likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām””.

Pirms norādīto likumu izsludināšanas 2009.gada 22.janvārī pie Valsts prezidenta vērsās žurnālists Jānis Domburs un politologi Jānis Ikstens, Juris Rozenvalds, Ivars Ījābs, Valts Kalniņš un Iveta Kažoka ar aicinājumu prasīt šo likumu otrreizēju caurlūkošanu vai izmantot Valsts prezidenta likuma ierosināšanas tiesības, lai ierobežotu politisko reklāmu un to finansētāju ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem Latvijā.

Izvērtējot iespēju prasīt 15.janvārī Saeimā pieņemto likumu “Grozījumi likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām”” un “Grozījumi likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”” otrreizējo caurlūkošanu, kā arī personīgi uzklausot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka pienākumu izpildītāja A.Vilka viedokli par minēto likumu tālāko virzību, V.Zatlers pieņēma lēmumu likumus izsludināt Latvijas Republikas Satversmē noteiktajā kārtībā.

Likumu spēkā stāšanās bija svarīga, lai uzlabotu un pilnveidotu priekšvēlēšanu aģitācijas procesa tiesisko regulējumu, kā arī tā uzraudzību un kontroli, jo aizstāja iepriekš spēkā esošo priekšvēlēšanu aģitācijas procesa nepilnīgo regulējumu. Vienlaikus aktuāla paliek nepieciešamība turpināt likumu pilnveidošanu un uzlabošanu gan attiecībā uz tā saukto trešo personu (ar politiskajām organizācijām, to apvienībām un vēlētāju apvienībām nesaistīto personu) definējumu, gan politiskās reklāmas ierobežošanu kopumā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!