• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kandidātu sarakstu iesniegšanu EP vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2009., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189341

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par kopīgu daudzvalodības deklarāciju ar Indiju

Vēl šajā numurā

18.03.2009., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kandidātu sarakstu iesniegšanu EP vēlēšanām

 

Šodien, 18.martā, pulksten 13.00, sākas deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana šā gada 6.jūnija Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Deputātu kandidātu sarakstus EP vēlēšanām pieņems Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), un sarakstu iesniegšana ilgs līdz 2.aprīlim.

EP vēlēšanās Latvijā deputātu kandidātu sarakstus drīkst iesniegt likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības. Katra partija vai partiju apvienība, kura iecerējusi piedalīties EP vēlēšanās, kandidātu sarakstā drīkst iekļaut līdz sešpadsmit deputātu kandidātiem – divreiz vairāk nekā deputātu skaits, kas no Latvijas ievēlams EP.

Tā kā šogad EP vēlēšanas Latvijā notiks vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām, tad vienu un to pašu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienām vēlēšanām – vai nu EP, vai pašvaldību vēlēšanām.

Tiesības kandidēt EP vēlēšanās ir gan Latvijas pilsoņiem, gan citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā. Visiem deputātu kandidātiem vēlēšanu dienā jābūt vismaz 21 gadu veciem, kā arī jābūt iekļautiem Latvijas Vēlētāju reģistrā. Citu ES dalībvalstu pilsoņi vēlēšanās Latvijā drīkst kandidēt, ja viņiem nav liegtas tiesības kandidēt EP vēlēšanās savā dalībvalstī. EP vēlēšanās nedrīkst kandidēt un EP nedrīkst ievēlēt personas, kurām ar tiesas spriedumu atņemta rīcības spēja, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās, ir sodītas ar aizliegumu kandidēt vēlēšanās, kā arī personas, kurām sodāmība nav dzēsta.

Lai pieteiktu kandidātu sarakstu EP vēlēšanām, ir jāiemaksā 1000 latu drošības nauda. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Savukārt, ja sarakstam vēlēšanās neveicas, drošības naudu ieskaita valsts budžetā.

Piesakoties vēlēšanām, kandidātu sarakstam jāpievieno 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, kā arī jāsniedz noteiktas ziņas par sarakstā iekļautajiem deputātu kandidātiem.

Visus Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā iesniegtos kandidātu sarakstus CVK reģistrēs vēlēšanām. Pēc reģistrēšanas kandidātu saraksti, priekšvēlēšanu programmas un ziņas par kandidātiem tiks publicētas CVK interneta mājaslapā www.cvk.lv. Savukārt no 27.maija ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem vēlētāji varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.

Līdz šim CVK par deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanu EP vēlēšanām interesējušās septiņpadsmit partijas un partiju apvienības. Savukārt 2004.gada EP vēlēšanās deputātu kandidātu sarakstus iesniedza sešpadsmit partijas un partiju apvienības, vēlēšanās kandidēja 245 deputātu kandidāti.

 

CVK Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!