• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par kopīgu daudzvalodības deklarāciju ar Indiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2009., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par izmaiņām Eiropas autoceļu noteikumos

Vēl šajā numurā

18.03.2009., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par kopīgu daudzvalodības deklarāciju ar Indiju

 

6.martā Eiropas daudzvalodības komisārs Leonards Orbans kopā ar Indijas valdību, kuru pārstāv valsts ministre Dagubati Purandešvari, parakstīja kopīgu daudzvalodības deklarāciju.

Ar šo deklarāciju Eiropas Komisija un Indijas valdība vēlas stiprināt sadarbību un dialogu par svarīgākajiem jautājumiem, tostarp valodu daudzveidību un starpkultūru dialogu, valodu ietekmi uz nodarbinātības iespējām, uzņēmumu konkurētspēju un sociālo kohēziju, mūžizglītību, jaunu valodu apguves tehnoloģiju, kā arī terminoloģiju.

Indijas pieredze daudzvalodības jautājumā ir pasaulē unikāla, un domāju, ka ES un Indija šajā jomā var viena no otras mācīties,” teica komisārs L.Orbans.

Kopīgā deklarācija ir turpinājums darbam, ko sāka ES un Indijas samitā 2008.gada 29.septembrī, kurā ES un Indijas vadītāji apņēmās veidot dialogu par valodu veicināšanu, starpkultūru dialogu un daudzvalodību.

Pirmais solis, sākot šo dialogu, bija saistībā ar Eiropas starpkultūru dialoga gadu (2008) Deli, Indijā, 2008.gada decembrī rīkotā konference “Daudzvalodība un kultūru dialogs globalizācijā”.

Indijā ir aptuveni 1,1 miljards iedzīvotāju, un tādējādi tā ir unikāls etniskas, kultūrsociālas un reliģijas daudzveidības paraugs, kas ietver arī bagātīgu valodu daudzveidību. Saskaņā ar 2001.gada skaitīšanas ziņojumu Indijā ir 29 valodas, kuras vairāk nekā miljonam cilvēku ir dzimtās valodas, 122 valodas, kurās runā vismaz 10 000 cilvēku, un vēl 234 valodas, kurās runā neliels skaits cilvēku. Indijas konstitūcijā hindi pasludināta par valsts oficiālo valodu. Angļu valodu izmanto oficiāliem mērķiem, un valstī ir vēl 22 oficiālās reģionālās valodas. Šāda valodu daudzveidība Indijā bijusi visos vēstures posmos, un vietējie iedzīvotāji to uzskata par pašsaprotamu.

Valodnieciskās situācijas līdzība ar ES nozīmē, ka dialogs ar Indiju par daudzvalodības jautājumiem Eiropai ir īpaši interesants. Šī kopīgā deklarācija nodrošina regulāras diskusijas un apmaiņu ar labu praksi.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!