• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par apsveikumu jaunajam Latvijas valdības vadītājam

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde

 

Ministre I.Purne

Uz jaut. nr.144/J9 – dok. nr.3857

Par sekām ECT spriedumam Natālijas Andrejevas lietā

Labklājības ministrija, atbildot uz š.g. 26.februāra deputātu jautājumu (reģistra nr.144/J0), sniedz šādu atbildi.

Ievērojot likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 1.punkta spēkā esošo redakciju, ārvalstniekiem, bezvalstniekiem un Latvijas nepilsoņiem apdrošināšanas stāžā netiek ieskaitīts līdz 1990.gada 31.decembrim uzkrātais darbs bijušajā PSRS teritorijā.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palāta (Tiesa) 2009.gada 18.februārī pasludināja spriedumu lietā “Andrejeva pret Latviju”, kurā konstatēja Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (Konvencija) 14.panta kopā ar 1.Protokola 1.pantu pārkāpumu. Tiesa uzskatīja, ka Latvijas Republikas likums “Par valsts pensijām” nepamatoti paredz atšķirīgu attieksmi pret pilsoņiem un personām, kurām nav Latvijas pilsonības, jo atteikums ņemt vērā apdrošināšanas stāžu “ārpus Latvijas” nevar balstīties vienīgi uz pilsonības apsvērumu. Tai pašā laikā minētais spriedums nenosaka, kāda konkrēta rīcība būtu veicama tā izpildei. Citiem vārdiem sakot, Latvijai ir jānovērš situācija, kas ir bijusi par pamatu pārkāpuma konstatēšanai, bet kā to darīt – tas ir pašas valsts ziņā.

Jāatzīmē, ka ne Konvencija, ne Tiesas spriedums nenosaka termiņus, kādā būtu veicami pasākumi tā izpildei. Šī pieeja balstās uz to, ka sprieduma izpildē bieži vien tiek iesaistītas vairākas valsts institūcijas, kā arī konsultācijas ar Eiropas Padomi, kam ir nepieciešams laiks gan paša sprieduma analīzei, gan arī veicamo pasākumu izstrādei.

Lai nodrošinātu Tiesas 2009.gada 18.februāra sprieduma izpildi, Labklājības ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju izstrādās un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā likuma “Par valsts pensijām” grozījumu ar mērķi nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret pilsoņiem un personām, kurām nav Latvijas pilsonības.

Labklājības ministre I.Purne

Rīgā 2009.gada 4.martā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!