• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmsskolas izglītības iestāžu attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189187

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par plānotiem grozījumiem valsts budžetā

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmsskolas izglītības iestāžu attīstību

 

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija 3.martā tikās ar atbildīgajām iestādēm, lai iepazītos ar ministriju paveikto, veidojot iedzīvotāju interesēm atbilstošas pirmsskolas izglītības iestādes.

Neraugoties uz vairākām atbildīgo ministriju iniciatīvām pirmsskolas izglītības iestāžu attīstības veicināšanai, deputāti sēdē nespēja saskatīt būtiskus uzlabojumus, kas sniegtu ievērojamu atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Vēl joprojām bērnudārzos ir nepieciešamas atsevišķas ieejas dažāda vecuma bērniem, tiek noteiktas absurdas prasības telpu izmēram – minimālā tualetes platība bērnam līdz trīs gadu vecumam ir 0,8 m2, savukārt bērniem, kuri vecāki par trīs gadiem, – 0,65 m2, stāstīja deputāte Ingrīda Circene. “Tiek izvirzīti aplami nosacījumi bērnudārzu pārbūvei, taču bērnudārzos trūkst vietas. Darba grupa tika izveidota, lai atvieglotu sistēmu, nevis mainītu dažus kvadrātmetrus,” sašutumu pauda I.Circene.

Kā deputātiem skaidroja Sabiedrības veselības aģentūras Infekcijas slimību epidemioloģiskās daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs, neraugoties uz visiem standartiem un pārbaudēm, infekcijas slimību gadījumu skaits, salīdzinot ar 2007.gadu, ir pieaudzis par 15 procentiem un situācija nākotnē varētu būtiski pasliktināties.

Šādu viedokli apstiprināja arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja padomniece izglītības un kultūras jautājumos Olga Kokāne, kura norādīja, ka steidzami jāmazina birokrātiskais slogs, jo pašreizējie notikumi ir apliecinājuši, ka ierobežojumi nav pietiekami efektīvi.

Deputāte Ērika Zommere norādīja, ka viņai vēl joprojām ir pārliecība, ka ministrijas savā starpā darbību nekoordinē. “Krīze varētu būt noteicošais spēks, lai veiktu revīziju visā birokrātijā,” uzsvēra Ē.Zommere.

2007.gadā tika izveidota darba grupa pirmsskolas izglītības iestāžu attīstības veicināšanai, kurā strādāja pārstāvji no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un citām iestādēm. Darba grupa izstrādāja plānu, kas paredz veikt pētījumus, izmaiņas normatīvajos aktos, uzlabot norēķinu sistēmu par pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumiem, kā arī jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecību.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis aicināja neaizmirst, ka ar Eiropas fondu atbalstu plānots realizēt 27 projektus pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecībai un renovācijai par 35 miljoniem eiro, kas sniegs ievērojamu atbalstu ģimenēm ar bērniem. Savukārt jau esošajos bērnudārzos vairāk jārūpējas par bērnu drošību un veselību.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!