• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Iekšlietu ministrijas revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu

 

27.februārī Saeimā tika iesniegti Vides ministrijas un Zemkopības ministrijas izstrādātie priekšlikumi grozījumiem ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) aprites likumā, kas vienkāršotu no ĢMO brīvu zonu izveides iespējas.

Šie priekšlikumi grozījumiem ĢMO aprites likumā paredz piešķirt pašvaldībām tiesības pasludināt no ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas brīvas zonas, paredzot tam noteiktu kārtību, tai skaitā nosacījumus un prasības par sabiedrības adekvātu informēšanu un viedokļu apzināšanu.

Vides ministrs Raimonds Vējonis uzskata, ka neatkarīgi no tendencēm Eiropas Savienības institūcijās Latvijas iedzīvotājiem un pašvaldībām ir jābūt iespējai pašām uz vietas izlemt audzēt vai neaudzēt ģenētiski modificētus augus, lietot vai nelietot tos pārtikā un lopbarībā. “Ģenētiski modificētu augu ietekme uz vidi un cilvēku veselību nebūt nav pilnīgi izpētīta, un tas jau ir pietiekams iemesls Latvijai atteikties no ģenētisko modificēto kultūraugu audzēšanas,” uzskata ministrs.

Vides ministrija uzsver, ka katrai valstij, pirms sākt audzēt kādu ģenētiski modificētu kultūru, ir jābūt tiesībām pieprasīt risku izvērtēšanu, ko ģenētiski modificētu organismu izplatīšana varētu radīt konkrētajai ekosistēmai, neskatoties uz to, ka attiecīgais ĢMO būtu atļauts Eiropas Savienībā. Jo ietekme, kādu ģenētiski modificēts kultūraugs atstātu uz Latvijas dabu, un to, kādu tas atstāj uz tādām valstīm kā, piemēram, Spānija vai Portugāle, varētu būtiski atšķirties. Tādēļ nav pietiekami, ja Spānijā atļauta ģenētiski modificēta kultūra var tikt audzēta Latvijā bez jebkāda papildu novērtējuma, kā pašreiz uzskata Zemkopības ministrija.

Savu viedokli par ģenētiski modificētajiem organismiem var izteikt Vides ministrijas organizētajā aptaujā “Par vai pret ĢMO Latvijā”, kas tika sākta 2008.gada 10.decembrī un ilgs līdz 2009.gada 10.martam. Šobrīd aptaujā piedalījušies 36 486 iedzīvotāji.

Aptaujas mērķis bija sākt diskusiju par ĢMO audzēšanu un izplatīšanu Latvijas teritorijā, noskaidrojot sabiedrības viedokli šajā jautājumā. Lielā dalībnieku aktivitāte liecina par iedzīvotāju ieinteresētību šajā jautājumā, kā arī par cilvēku vēlmi būt līdzatbildīgiem par to, kas notiek ar Latvijas vidi.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!