• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par amatpersonu atlīdzību uzņēmumu valdēs un padomēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Apmeklētāju un informācijas centra darbību

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par amatpersonu atlīdzību uzņēmumu valdēs un padomēs

 

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 3.martā vienojās ierobežot amatpersonu iespējas saņemt lielu atlīdzību par darbu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdēs un padomēs.

To nosaka komisijā galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldības kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”.

Komisijas deputāti vienojās, ka turpmāk valsts un pašvaldību sabiedrībās ar ierobežotu atbildību padomes netiks veidotas, savukārt līdz šim izveidotās padomes paredzēts likvidēt līdz 1.maijam.

Paredzēts arī uzlikt ierobežojumus personām, kas pilda kapitālsabiedrības padomes un valdes locekļa amatu, nosakot, ka tās vienlaikus drīkstēs ieņemt padomes vai valdes locekļa amatus ne vairāk kā divās kapitālsabiedrībās.

Turpmāk, ja kapitālsabiedrības valdes loceklis tiks atsaukts no amata pirms termiņa beigām un ja līgumā būs paredzēts atlaišanas pabalsts vai kompensācija, tās apmērs nedrīkstēs pārsniegt divu mēnešu atlīdzību. Savukārt, atsaucot padomes locekli pirms amata termiņa beigām, viņam nedrīkstēs izmaksāt nekāda veida pabalstus vai kompensācijas.

Likumprojektā iekļautas arī prasības personām, kas ieņem kapitālsabiedrības valdes un padomes locekļa amatu. Šos pienākumus varēs pildīt fiziska persona, kura pārvalda valsts valodu un kuras darba pieredze, izglītība un kvalifikācija nodrošina amata uzdevumu profesionālu izpildi.

Pašlaik likums paredz, ka pārstāvja pienākumus ministriju kapitālsabiedrībās var pildīt tikai valsts sekretārs. Taču atsevišķās ministrijās kapitālsabiedrību skaits ir tik liels, ka vienam cilvēkam šos pienākumus pilnvērtīgi un kvalitatīvi izpildīt nav iespējams.

Tāpēc likumprojekts paredz tiesības valsts sekretāram norīkot citu amatpersonu pārstāvēt ministriju kapitālsabiedrībā. Tādā gadījumā šis darbinieks pienākumus veiks viņam noteiktās mēnešalgas ietvaros un nevarēs saņemt atlīdzību par jebkādiem tiesiskiem darījumiem, kas noslēgti ar attiecīgo kapitālsabiedrību. Tādi paši nosacījumi attieksies uz ministru kā kapitāla daļu turētāja pārstāvi.

Paredzēts, ka grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldības kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” stāsies spēkā 2009.gada 1.aprīlī.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!