• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dziednieku darbības kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2009., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188482

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES dalībvalstu parlamentu vadītāju konferenci Parīzē

Vēl šajā numurā

03.03.2009., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dziednieku darbības kontroli

 

Veselības inspekcijai būtu jāpārbauda arī dziednieku darbība, kuri ar dažkārt visai apšaubāmiem līdzekļiem sola izārstēt kādu kaiti, bieži cilvēka veselībai nodarot vēl lielāku ļaunumu, 24.februārī konstatēja Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija pēc iepazīšanās ar Veselības inspekcijas darbu.

Patlaban šos cilvēkus nevar pārbaudīt un no viņiem nevar prasīt atbildību par tā saukto medicīnisko darbību, jo viņiem tā nav jāreģistrē. Tāpēc, lai kontrolētu un uzraudzītu netradicionālās medicīnas pārstāvjus, normatīvajos aktos būtu jāparedz pienākums viņiem reģistrēt savu darbību, kā arī norādīt savas praktizēšanas vietas adresi, atzina Veselības inspekcijas vadītājs Egils Harasimjuks.

Veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis aicināja inspekciju iesniegt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai konkrētus priekšlikumus grozījumiem Ārstniecības likumā, lai risinātu minēto situāciju.

Apakškomisijas deputāti interesējās,
vai inspekcija uzrauga un kontrolē zāļu tirdzniecību internetā un kas darīts, lai novērstu situāciju, kad uztura bagātinātājus un pārtikas piedevas reklamē kā ārstniecības līdzekļus slimību profilaksē. Inspekcijas vadītājs norādīja, ka iedzīvotāju veselība ir katra paša rokās un ka nozīmīga loma ir arī viņu izglītošanai un informēšanai par vienu vai otru medikamentu vai preparātu. Veselības inspekcija šos jautājumus risina ciešā sadarbībā ar Ekonomikas policiju un Zemkopības ministriju.

Veselības inspekcija ir noslēgusi pagājušajā gadā sākto inspekcijas struktūru optimizāciju, izveidojot reģionālās nodaļas ar centriem Rīgā, Daugavpilī, Valmierā, Kuldīgā, Jelgavā, Liepājā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Gulbenē. Optimizācija nepieciešama, lai ierobežota budžeta apstākļos nodrošinātu funkciju izpildi veselības nozares uzraudzībā un kontrolē. Sadarbībā ar pašvaldībām plānots nodrošināt iedzīvotāju apkalpošanu pilsētās, kur inspekcijai nebūs savas nodaļas. Patlaban Veselības inspekcijā strādā 178 štata darbinieki, liecina Veselības inspekcijas informācija.

Inspekcijas darbības mērķis ir uzraudzīt un kontrolēt veselības nozari, lai nodrošinātu veselības aprūpes, sabiedrības veselības, kosmētikas līdzekļu, ķīmisko vielu un produktu uzraudzības, kā arī zāļu kontroles jomu regulējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu un izpildi.

Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti 24.februārī tika iepazīstināti ar Veselības inspekcijas darbu pagājušajā gadā. Inspekcija darbu sāka 2007.gada 1.oktobrī pēc Valsts sanitārās inspekcijas, Valsts farmācijas inspekcijas un Medicīniskās aprūpes un darbspējas kvalitātes kontroles inspekcijas apvienošanas.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!