• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maksātnespējas procesa atvieglošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2009., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188481

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2009. gada 19. februārī

Vēl šajā numurā

03.03.2009., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maksātnespējas procesa atvieglošanu

 

Saeimas Juridiskā komisija 25.februārī konceptuāli atbalstīja izmaiņas Maksātnespējas likumā, kas paredz uzlabot maksātnespējas procesu komercsabiedrībām un fiziskām personām.

Grozījumi nosaka: lai saskaņotu tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu, būs nepieciešams nenodrošināto kreditoru vienkāršs balsu vairākums. Patlaban plāna saskaņošanai nepieciešama piekrišana no tiem nenodrošinātajiem kreditoriem, kuru prasījumi kopā veido divas trešdaļas no prasījumu summas.

Tas ir viens no iemesliem, kādēļ tiesiskās aizsardzības procesa dotās iespējas izmanto tik niecīgs skaits uzņēmēju. Pērn maksātnespējas process tika ierosināts 1500 komercsabiedrībām, taču tikai 13 gadījumos ierosināts tiesiskās aizsardzības process un tikai četros gadījumos tas tika pasludināts.

Tāpat līdz diviem gadiem paredzēts pagarināt tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas termiņu. Patlaban šis termiņš ir viens gads, un bieži tas ir nepietiekami komercsabiedrībām, kam ir liels apgrozījums un manta, kuras pārdošanai nepieciešams ilgāks laiks. Līdz ar to šādiem uzņēmumiem ir problemātiski atrisināt grūtības un atgūt finansiālo stabilitāti viena gada laikā.

Grozījumi paredz efektivizēt maksātnespējas procedūru, nosakot, ka tiesiskās aizsardzības pasākumu plāna saskaņošana ar nenodrošinātajiem kreditoriem tiek veikta, vienlaikus nosūtot plānu atzinuma sniegšanai administratoram un nodrošinātajiem kreditoriem. Spēkā esošā kārtība ir garāka, jo paredz, ka plāns sākumā jāsaskaņo ar nenodrošinātajiem kreditoriem un tikai pēc tam jāiesniedz atzinuma sniegšanai administratoram un nodrošinātajiem kreditoriem.

Likuma izmaiņas paredz arī samazināt administratora atlīdzību fiziskas personas bankrota gadījumā, nosakot to vienas minimālās algas apmērā ik mēnesi laikā no dienas, kad pasludināts tiesas spriedums par maksātnespējas procesu, līdz maksātnespējas procesa izbeigšanai. Patlaban ikmēneša atlīdzība noteikta trīs minimālo algu apmērā. Ņemot vērā, ka maksātnespējas process var ilgt septiņus gadus, kopējā atlīdzība administratoram šobrīd var pārsniegt 45 tūkstošus latu, un šo naudu varētu izmantot ātrākai kreditoru prasību segšanai.

Grozījumi sagatavoti, ņemot vērā pērnā gada nogalē Latvijas nodomu protokolā Starptautiskajam valūtas fondam izteikto apņemšanos uzlabot uzņēmumu un fizisko personu maksātnespējas procesa efektivitāti.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!