• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nosaucot Ministru prezidenta amata kandidātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2009., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188423

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.02.2009., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nosaucot Ministru prezidenta amata kandidātu

 

BEIDZOTKAUKASSAKARIX.JPG (29446 bytes)
Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc trešdien, 25.februārī, notikušajām konsultācijām ar Valdi Dombrovski un Edgaru Zalānu, vakar, 26.februārī, preses konferencē masu mediju pārstāvjus informēja, ka nolēmis jaunā Ministru kabineta sastādīšanu uzticēt tagadējam Eiropas Parlamenta deputātam Valdim Dombrovskim.
Attēlā: Valdis Dombrovskis un Valdis Zatlers trešdien, 25.februārī, pirms viedokļu apmaiņas par Ministru prezidenta amata kandidāta skatījumu uz tuvākajā laikā veicamajiem darbiem
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

 

 

Vakar, 26.februārī, preses konferencē Rīgas pilī:

Dāmas un kungi,

Piektdien [20.februārī] atkāpās valdība un sākās jaunas valdības veidošanas process. Sestdiena un svētdiena bija dota partijām, lai izdiskutētu un veidotu savus viedokļus. Pirmdien un otrdien es tikos ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām, uzklausīju viņu viedokļus šeit, Rīgas pilī, un skaidri tika izvirzīti četri Ministru prezidenta kandidāti, no kuriem divi – Edgars Zalāns un Valdis Dombrovskis – praktiski guva vismaz piecu partiju atbalstu. Es savus lēmumus balstīju uz viedokļiem, kurus politisko konsultāciju laikā pauda politiskās partijas šeit, Rīgas pilī. Te bija gatavība gan no Latvijas Pirmās partijas, gan no Tautas partijas, gan no “Tēvzemei un Brīvībai”, gan arī no “Jaunā laika” strādāt vai nu viena vai otra Ministru prezidenta vadībā. Tas bija skaidrs partiju viedoklis, kuru tās šeit pauda. Un vēl papildu atbalstu V.Dombrovska kandidatūrai pauda Pilsoniskā savienība.

Vakar [25.februārī] es veltīju visu dienu konsultācijām ar potenciālajiem Ministru prezidenta kandidātiem. Ar katru bija divas tikšanās reizes, un mēs vakarā redzējām arī publiskās debates Latvijas Televīzijā. Domāju, tas ir pietiekami ilgs laiks, lai rūpīgi izvērtētu šos abus kandidātus. Vērsīšu arī jūsu uzmanību, ka šie abi kandidāti figurēja sarunās par valdības izveidošanu2007.gada nogalē. Ja mēs saliekam visus plusus un mīnusus, tad katrā ziņā katram ir savas kompetences prioritātes, bet, ja paskatāmies, kuras ir šobrīd valsts prioritātes, tad tās pirmkārt ir finanses, ekonomika, valsts pārvaldes pārstrukturēšana – tieši tādā kārtībā. Pirmais uzdevums, otrais uzdevums, trešais uzdevums.

Ņemot vērā visu to, ko pauda politiskās partijas sarunās Rīgas pilī pirmdien, otrdien, un to, kādi bija Ministru prezidenta kandidātu viedokļi par procesiem valstī – gan ekonomiskā, gan finanšu, gan arī iespējamiem pasākumiem sociālā miera nodrošināšanā, izvēlos vienu no viņiem. Un šobrīd saskaņā ar Satversmes 56.pantu es aicinu Valdi Dombrovski sastādīt Ministru kabinetu.

Pirms brīža tikos ar abiem kandidātiem, paskaidrojot viņiem šo viedokli. Argumentācija ir ļoti vienkārša – pirmkārt, Valdim Dombrovskim partiju sarunās bija vairāk partiju potenciāls atbalsts, līdz ar to mums ir iespēja sastādīt valdību, ko veido jauna, paplašināta koalīcija. Otrkārt, ja skatāmies pēc valsts prioritātēm, tad finanšu un ekonomikas kompetence, kā arī sadarbības pieredze ar Eiropas institūcijām Valdim Dombrovskim ir labāka. Protams, ja mēs [..] paskatāmies Zalāna kompetenci, šī ir valsts pārvaldes reorganizācijas kompetence, pašvaldību kompetence, kas, protams, viņam savukārt ir labāka nekā otram kandidātam. Ideāls variants, ja šie cilvēki strādātu vienā valdībā un lietas valstī ietu uz labo pusi. Protams, es novēlēšu veiksmi Valdim Dombrovskim. Noteikti saku paldies abiem kandidātiem par to, ka šajā valstī tik grūtajā brīdī gan sabiedrībā, gan ekonomiski, gan politiski tieši viņi kā personības bija gatavi uzņemties atbildību par valsti. Un katrā ziņā esmu gandarīts, ka, salīdzinot ar septīto gadu, devītajā gadā kandidātiem kompetence ir ievērojami augusi. Tagad esmu gatavs jūsu jautājumiem.

Jautājums: Vai jums ir pārliecība, ka Valdis Dombrovskis spēs iegūt divu trešdaļu atbalstu Saeimā, un vai jūs esat guvis pārliecību, ka viņam aiz muguras būs profesionāla komanda, profesionāla valdība?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Šī ir viņu izvēle, viņu aicināti ministri. Mans uzstādījums ir: Ministru prezidentam jābūt plašām izvēles iespējām veidot savu kabinetu pēc iespējas profesionāli. Kā es saku, ņemot vērā prioritātes, kādas šobrīd ir valstī, katrā ziņā partijas pirmdien, otrdien bija gatavas atbalstīt Valdi Dombrovski. Es vēlreiz uzsvēršu: pirmdien, otrdien konsultācijās Rīgas pilī vismaz piecas vai pat sešas partijas bija gatavas atbalstīt Valdi Dombrovski kā valdības vadītāju.

Jautājums: Zatlera kungs, vai jūs apsvērāt iespēju nenominēt nevienu no šiem kandidātiem un izvēlēties kādu trešo ,vai arī tas vispār nebija plānots?

V.Zatlers: Jau vairākkārt esmu paziņojis, ka nav tādas partiju krīzes Latvijā, lai mums būtu jāmeklē kāds bezpartijisks premjera kandidāts, un, kā mēs redzējām, mums bija četri partiju izvirzīti Ministru prezidenta kandidāti.

Jautājums: Politiskās spēles jau ir izraisījušas tiešas ekonomiskas akcijas, “Moody’s” pazemināja reitingu, kā iemeslu minot, ka valdība nav spējīga īstenot stabilizācijas programmu. Kuram, jūsuprāt, jāuzņemas politiskā atbildība, un ko jūs kā prezidents darīsit, lai Dombrovska valdība patiešām strādātu un lai ministri viņā ieklausītos.

V.Zatlers: Jebkura reitingu aģentūra vispirms ņem vērā ekonomiskos rādītājus, un nacionālā kopprodukta kritums par 10% noteikti bija galvenais iemesls, kāpēc reitingi varētu tikt samazināti. Šobrīd viss ir atkarīgs no tā, cik ātri tiks sastādīta jaunā valdība, kurai būs Saeimas mandāts, un tā varēs sākt strādāt gan sarunās ar Starptautisko valūtas fondu, ar EK, gan arī šeit valsts pārvaldē.

Jautājums: Ko jūs varētu darīt, lai valdība strādātu?

V.Zatlers: Tas jau noteikti ir Ministru prezidenta un Ministru kabineta uzdevums.

Jautājums: Godmaņa kungu viņi neklausījās.

V.Zatlers: Šī būs jauna valdība, jauna koalīcija, un viss sāksies no baltas lapas.

Jautājums: Vai paliks spēkā jūsu nosauktais termiņš Saeimai – 31.marts Satversmes grozījumiem?

V.Zatlers: Noteikti. 14.janvāra paziņojums ir tāds, kāds tas ir, precīzā tekstā, tiks novērtēts 31.martā un izdarīti arī attiecīgi secinājumi, un sekos attiecīga rīcība.

Jautājums: Par tiem pārējiem uzdevumiem, kurus jūs izvirzījāt Godmaņa valdībai un Saeimai – vai arī tie paliek spēkā, tostarp arī valdības optimizācija un ministru skaita samazināšana?

V.Zatlers: 14.janvāra paziņojums un tie nosacījumi, kas tajā ir ietverti, ir spēkā un tiks arī vērtēti 31.martā. Nekādu izmaiņu vai korekciju nevar būt, bet jābūt precīzai analīzei, kas tika pateikts, un kas tiks vērtēts, – bez spekulācijām.

Jautājums: Bet vai valdībā ministru skaits jāsamazina?

V.Zatlers: Ja mēs atgriežamies īsā pagātnē, šī iniciatīva mazināt ministrus nāca no konkrētiem politiķiem – no Mareka Segliņa, no Ivara Godmaņa, no Edgara Zalāna – un bija balstīta vecajā koalīcijā. Šobrīd jaunā koalīcija un jaunais Ministru prezidenta kandidāts noteiks savu struktūru. Kāda tā būs, to mēs uzzināsim tuvākajā laikā.

Jautājums: No jūsu teiktā, sapratu, ka jūs uzskatāt: primārā atbildība par valdības sastādīšanas otro posmu jāuzņemas politiskajām partijām. Jautājums – vai jūs apzināties, ka no jums arī var tikt prasīta politiskā atbildība gadījumā, ja būsit izvēlējies varbūt nepareizo kandidātu, kurš nespēs uzturēt politisko dialogu ar potenciālajiem vai jau esošajiem koalīcijas partneriem?

V.Zatlers: Runa ir par to, ka partijas politiskajās konsultācijās pirmdien un otrdien bija gatavas strādāt Valda Dombrovska valdībā. Uzsvēršu: faktiski sešas politiskās partijas pauda viedokli, ka tās ir ar mieru strādāt Valda Dombrovska valdībā. Ja partijas savu viedokli maina, tā ir viņu politiskā atbildība.

Jautājums: Saeima skata Satversmes grozījumus, lai dotu tautai tiesības atlaist parlamentu. Juridiskā komisija atmetusi to daļu, kurā bija prezidenta tiesības atlaist Saeimu. Kā jūs to vērtējat, un vai jūs iesniegsit pilnu savu redakciju, lai deputāti diskutē arī par jūsu redakciju pilnā variantā?

V.Zatlers: Katrā ziņā esmu izlasījis šo likumprojektu, esmu iesniedzis arī konkrētu redakciju, tālākais ir Saeimas ziņā, un Saeima arī lems, kāda būs redakcija un kādu pieņems. Es savu redakciju esmu iesniedzis.

Sannija Jauce, “LV”

(pēc ieraksta “LV” diktofonā)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!