• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par nepilnībām sociālās korekcijas izglītības iestāžu darbā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2009., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.02.2009., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par nepilnībām sociālās korekcijas izglītības iestāžu darbā

 

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā sociālās korekcijas izglītības politikas izstrādātāja un īstenošanas koordinatore nenodrošina tās padotībā esošo sociālās korekcijas izglītības iestāžu (Izglītības iestādes) audzēkņu pilnvērtīgu attīstību, atturēšanu no pretlikumīgām darbībām un reintegrāciju sabiedrībā.

Neizstrādājot normatīvo aktu, kas noteiktu sociālās korekcijas izglītības programmu galvenos mērķus un uzdevumus, kā arī to obligāto saturu, IZM nav pildījusi Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma nosacījumus.

Valsts kontrole (VK) konstatēja, ka abās IZM padotībā esošajās Izglītības iestādēs (“Naukšēni” un “Strautiņi”) īstenotās sociālās korekcijas nodarbības neatbilst tajās ievietoto audzēkņu vecumam, psiholoģiskajām īpatnībām un attīstības līmenim.

Būtiskākās neatbilstības tika konstatētas sociālās korekcijas izglītības iestādē “Strautiņi”, kurā uzturas lielākā daļa sociālās korekcijas izglītības ieguvēju – nepilngadīgie likumpārkāpēji zēni vecumā no 15 līdz 16 gadiem. 2007./2008.mācību gadā darba prasmes audzēkņiem šeit bija iespējams apgūt un pilnveidot tikai kulinārijā un datorapmācībā, bet vērtībizglītība un sagatavošanās dzīvei tika nodrošināta ar nodarbībām trenažieru zālē, mūzikā, lietišķajā mākslā un papīra locīšanā.

Šajā iestādē nodarbību programmai “Dzīvesprasmju veidošana” kā sasniedzamie rezultāti minēti “šūšana, vīšana, tīšana, pīšana radošos darbos”, “rotājumi, apsveikumi”, “pagatavot lapu dekorus, lapu pudeles, pušķus un kolāžas”, kas īsti neatbilst attiecīgās vecuma grupas zēnu interesēm.

Revīzijā arī tika konstatēts, ka īstenotais individuālais audzēkņu sociālās korekcijas process neatbilst šīs iestādes licencētajai sociālās korekcijas izglītības programmai. Pārbaudē secināts, ka līdz 2008.gada rudenim ne “Strautiņos”, ne “Naukšēnos” netika nodrošināti izglītības psihologa pakalpojumi paredzētajā apmērā. Tāpat, neskatoties uz to, ka vairākiem audzēkņiem konstatētas kaitīgas noslieces uz smēķēšanu, alkoholu, narkomāniju un toksikomāniju, nav notikusi plānveidīga un regulāra audzēkņu individuālo atkarības profilakses programmu īstenošana.

Revīzijā arī atklāts, ka “Strautiņos” netiek ievērota iekšējā kārtība un tiek pieļauta vardarbība. Regulāri vardarbības gadījumi konstatēti vairākkārt notikušajās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārbaudēs. Vienā no tām ticis atklāts, ka šīs izglītības iestādes traumu žurnālos katru dienu tiek reģistrētas audzēkņu traumas, kuru cēlonis visbiežāk ir zilumi, dedzināšanas pēdas, tetovējumi, žņaugšanas pēdas u.c. Neskatoties uz to, audzēkņi, kuri ievietoti šajā Izglītības iestādē par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā slepkavība, izvarošana un zādzība, tiek izvietoti vienās telpās.

Revīzijā arī konstatēts, ka pastāvīgi tikusi pieļauta “Strautiņu” izglītības iestādes audzēkņu patvaļīga prombūtne. No 2006. līdz 2008.gadam vairākkārt patvaļīgā prombūtnē atradušies no 3 līdz pat 29 iestādes audzēkņiem.

Tāpat arī tika atklāts, ka “Strautiņu” izglītības iestādes audzēkņi pirms uzturēšanās laika beigām netiek iepazīstināti ar nākamo sociālo darbinieku, klases audzinātāju, policijas pārstāvi, psiholoģiskās palīdzības centru, nevalstiskajām organizācijām, palīdzības grupu un citiem atbalsta resursiem. Tādējādi netiek īstenots sociālās korekcijas izglītības programmā noteiktais reintegrācijas veicināšanas pasākumu kopums.

Lai gan ir paredzēts, ka audzēkņa reintegrācijas veicināšana tiek īstenota, balstoties uz noslēgto trīspusējo vienošanos starp audzēkņa dzīvesvietas pašvaldības pārstāvi, audzēkņa vecākiem (aizbildņiem) un Izglītības iestādes deleģētu darbinieku, no 2007.gada 1.oktobra līdz 2008.gada 30.septembrim tikai “Naukšēnu” izglītības iestāde ir noslēgusi līgumus par visiem izlasē iekļautajiem audzēkņiem, savukārt “Strautiņu” izglītības iestāde nav noslēgusi nevienu šāda veida līgumu.

Tāpat arī IZM neuzrauga Izglītības iestādēm piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu paredzētajam mērķim – sociālās korekcijas procesa nodrošināšanai. Revīzijā konstatētais liecina, ka valsts budžeta līdzekļi izlietoti darbinieku ēdināšanai un transporta pakalpojumiem, kas noteikti kā maksas pakalpojumi, iekārtu iegādei, kuras paredzētas mācību (galdniecības) procesa nodrošināšanai, bet nav uzstādītas un netiek izmantotas, kā arī skolēnu ēdināšanai nepieciešamo izmaksu aprēķins norāda, ka vienam audzēknim dienā jāsaņem tādas uzturvielas kā 500 gramu tējas un 300–500 gramu kafijas.

Pēc revīzijas Valsts kontrole ir sniegusi IZM 32 ieteikumus, kuros tiek ieteikts veikt būtiskas izmaiņas sociālās korekcijas izglītības procesa plānošanā un īstenošanā. IZM ieteikumus apņēmusies ieviest līdz 2010.gada 27.decembrim. Revīzija veikta par laiku no 2005.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 30.septembrim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!