• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministre: Par darba tiesisko attiecību sakārtošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2009., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188167

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts pabalstiem ģimenes problēmu risināšanā

Vēl šajā numurā

24.02.2009., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministre: Par darba tiesisko attiecību sakārtošanu

 

“Lai gan Valsts darba inspekcija līdz šim intensīvi strādājusi, sekmējot darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību prasību ievērošanu, pašreizējā ekonomiskajā situācijā inspekcijai jāsaskaras ar jauniem izaicinājumiem gan darba aizsardzības, gan darba tiesisko attiecību sfērā. Līdz ar to patlaban ir svarīgi apzināt paveikto un noteikt, kādi uzdevumi veicami nākamajos gados,” secina labklājības ministre I.Purne.

Pērn valdībā apstiprinātas darba aizsardzības pamatnostādnes 2008.–2013.gadam.

Darba aizsardzības pamatnostādņu pieņemšana ir pamats konkrētu veicamo pasākumu plānošanai turpmākajos piecos gados, kas vērsti uz darba aizsardzības sistēmas pilnveidošanu valstī un nodarbināto darba drošības un veselības aizsardzības uzlabošanu Latvijas uzņēmumos.

Savukārt, lai nodrošinātu darba aizsardzības jomas attīstības pamatnostādnēs noteikto mērķu sasniegšanu, pagājušā gada novembrī valdībā apstiprināta Darba aizsardzības jomas attīstības programma 2008.–2010.gadam. Tajā iekļauti konkrēti pasākumi darba aizsardzības situācijas uzlabošanai.

Abu minēto dokumentu ieviešanā un tajos noteikto mērķu sasniegšanā būtiska loma atvēlēta tieši VDI, kas ar savu sekmīgo darbību 2008.gadā palīdzējusi samazināt smago un letālo nelaimes gadījumu skaitu darbā. Arī preventīvās inspicēšanas kampaņas, veicot bīstamo nozaru uzņēmumu sistemātisku pārbaudi, ir devušas reālus rezultātus. Par to liecina tas, ka 2008.gadā Latvijā bojāgājušo darbinieku skaits bija gandrīz par 25% mazāks nekā gadu iepriekš un sasniedza zemāko rādītāju pēdējos sešos gados.

Vienlaikus I.Purne atzīst, ka pagājušā gada nogalē ievērojami aktualizējies nereģistrētās nodarbinātības jautājums. Tā risināšanai inspekcijai šogad būs jāpievērš pastiprināta uzmanība, kas prasīs ne tikai laiku un resursus, bet arī jaunas metodes un idejas, jo arī darba devēji, kas vēlas ietaupīt uz darbinieku sociālās drošības rēķina, kļūst arvien viltīgāki, un nereģistrētās nodarbinātības faktu inspekcijai pierādīt ir arvien grūtāk.

Papildus minētajam ministre uzsver sociālo partneru lomu darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību sakārtošanā.

 “Šobrīd inspekcija viena nevar nodrošināt tiesiskus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus visos uzņēmumos. Darba aizsardzības jomas un darba tiesisko attiecību sakārtošanā vienlīdz aktīviem jābūt arī sociālajiem partneriem – darba devējiem un arodbiedrībām. Patlaban ir ļoti svarīgi sajust, ka Latvijā starp nedaudzajiem uzņēmumiem, kas cenšas ietaupīt uz darbinieku rēķina, ir arī sociāli atbildīgi darba devēji, kam rūp sava visdārgākā kapitāla – cilvēkresursu – labklājība,” norāda I.Purne.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!