• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts zemes dienests: Par automatizētu zemesgrāmatas datu apstrādi un pievienošanu Kadastra informācijas sistēmai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2009., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

24.02.2009., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests: Par automatizētu zemesgrāmatas datu apstrādi un pievienošanu Kadastra informācijas sistēmai

 

Lai no Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas (zemesgrāmatas) saņemtos elektroniskos paziņojumus automatizēti apstrādātu un paziņojumu datus pievienotu Valsts zemes dienesta (VZD) uzturētajai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmai (Kadastra informācijas sistēma), 2009.gada janvārī VZD ir sācis izmantot jaunu programmatūru.

Datu saņemšana elektroniski no zemesgrāmatas aizsākās 2001.gadā, kad saņemtie zemesgrāmatas elektroniskie paziņojumi tika manuāli apstrādāti un nepieciešamie dati tika reģistrēti Kadastra informācijas sistēmā. 2004.gada otrajā pusē darbu sāka VZD Kadastra informācijas sistēmas un zemesgrāmatas abpusēja tiešsaistes datu pārraides sistēma, un, izmantojot šīs sistēmas priekšrocības, kopš 2006.gada 1.septembra klientiem vairs nav zemesgrāmatai jāiesniedz kadastra izziņa, veicot darījumu ar dzīvokļa īpašumu, ja tiesības uz dzīvokļa īpašumu ir nostiprinātas zemesgrāmatā un kopš pēdējās dzīvokļa kadastrālās uzmērīšanas lietas izgatavošanas nav veikta dzīvokļa pārbūve. Savukārt kopš 2007.gada 18.jūnija šāda kārtība ir ieviesta, veicot darījumus ar zemesgrāmatā ierakstītiem jebkura veida nekustamajiem īpašumiem.

2007.gada jūlijā VZD sāka izstrādāt programmatūru, lai no zemesgrāmatas saņemtos elektroniskos paziņojumus automatizēti apstrādātu un paziņojumu datus pievienotu Kadastra informācijas sistēmai. 2009.gada janvārī VZD jauno programmatūru ieviesa ekspluatācijā. Kopš šā brīža Kadastra informācijas sistēmā no zemesgrāmatas saņemto elektronisko paziņojumu dati tiek pievienoti automātiski, interaktīvi vai manuāli.

Kopš zemesgrāmatas elektronisko paziņojumu automatizētās apstrādes un datu pievienošanas programmatūras ieviešanas ekspluatācijā, tas ir, no 20.janvāra līdz 13.februārim, kopā saņemti 9408 zemesgrāmatas elektroniskie paziņojumi, no tiem Kadastra informācijas sistēmai automātiski pievienoti 1865 jeb 20% elektronisko paziņojumu datu.

No zemesgrāmatas saņemto elektronisko paziņojumu datu pievienošana Kadastra informācijas sistēmai notiek ne tikai automātiski, bet arī interaktīvi vai manuāli. Interaktīvo datu pievienošanu ar speciāli Kadastra informācijas sistēmā izstrādātu programmatūru veic VZD reģionālo nodaļu speciālisti, izvērtējot zemesgrāmatas un kadastra datu atbilstību. Manuālo datu pievienošanu veic tādos gadījumos, kad konstatētas būtiskas datu neatbilstības un zemesgrāmatas datus Kadastra informācijas sistēmā reģistrē bez speciālās programmatūras palīdzības.

Kadastra informācijas sistēmā ir pieejama aktuāla kadastra informācija par visiem valsts teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem, to objektiem, zemes vienības daļām un to īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem, lietotājiem, nomniekiem, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa objektiem un maksātājiem. Tās nodrošināšanai VZD saņem nepieciešamo informāciju ne tikai no īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem, lietotājiem, valsts iestādēm un vietējām pašvaldībām, bet arī elektroniski no valsts informācijas sistēmām, to skaitā, zemesgrāmatas.

 

Valsts zemes dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!