• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas finansiālo saistību izpildes pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2009., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188141

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Slovākijai pēc autobusa un vilciena sadursmes

Vēl šajā numurā

24.02.2009., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas finansiālo saistību izpildes pārbaudi

 

Pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija (EK) kopā ar Starptautisko valūtas fondu sākusi pārrunas ar Latvijas amatpersonām, finanšu struktūrām un sociālajiem partneriem par sasniegto progresu ekonomikas stabilizācijas pasākumu īstenošanā. Divās nedēļās EK Ekonomikas un finanšu jautājumu ģenerāldirektorāta delegācijai jānoskaidro, vai Latvijas valdība pilda saistības, ko tā Saprašanās memorandā starp Eiropas Kopienu un Latvijas Republiku apņēmusies izpildīt pirmā maksājuma saņemšanai.

Eiropas Savienības aizdevuma priekšnosacījums ir valsts spēja īstenot ekonomikas stabilizācijas plānu. “No Latvijas netiek prasīta ķīla, bet gan pašas nosprausto ekonomikas atveseļošanas pasākumu izpilde – tas ir vienīgais veids, kā novērst makroekonomisko kļūdu atkārtošanos. Pirmo maksājumu Latvija varēs saņemt tikai tad, ja tiks sākta valsts izdevumu samazināšana, valsts pārvaldes reorganizācija un citi ekonomikas stabilizācijas pasākumi,” uzsver Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca. Kā EK pārstāvniecība jau norādījusi, palīdzība netiek sniegta valdībai, Saeimai vai politiskajām partijām, bet gan valstij. Eiropas Komisijai ir svarīgi, lai tagad tiktu iedarbināts tāds ekonomikas politikas atveseļošanas un uzraudzības mehānisms, kurš nebūtu atkarīgs no konkrētas valdības vai Saeimas sasaukuma un spētu darboties ilgtermiņā.

Vidēja termiņa finansiālo atbalstu 3,1 miljardu eiro paredzēts sniegt sešos maksājumos, un katru nākamo maksājumu varēs saņemt tikai tad, ja tiks izpildītas Saprašanās memorandā paredzētās saistības. Eiropas Komisija regulāri un cieši uzraudzīs piešķirto līdzekļu izlietojumu atbilstoši paredzētajam mērķim, tāpēc Rīgā līdz nākamās nedēļas sakumam uzturas EK Ekonomikas un finanšu jautājumu ģenerāldirektorāta eksperti un amatpersonas.

Savukārt finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: “Iepretim nepamatotiem pieļāvumiem vēlos stingri uzsvērt – sarunas ar Starptautiskā valūtas fonda pārstāvjiem gan aizvadītajā, gan šajā nedēļā notiek saspringti un intensīvi, saskaņā ar iepriekš noteikto grafiku, premjerministram un man klātesot. Jau kopš 16.februāra Latvijā notiek pirmā pārskata analīze, kuras ietvaros tiek novērtēts, kā Latvija līdz šim pildījusi saistības pret Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju.”

“Tā kā, salīdzinot ar iepriekšējā gada beigu prognozēm, Austrumeiropas reģionā, tai skaitā arī Latvijā, ir strauji pasliktinājusies kopējā ekonomiskā situācija, diskusiju gaitā ar starptautiskā aizdevuma donoriem, iespējams, abām pusēm būs jāvienojas par programmas pasākumu plāna korekciju,” norāda finanšu ministrs Atis Slakteris.

Viesu delegācijas sastāvā ir vairāk nekā 10 Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pārstāvju un vairāki eksperti no Eiropas Komisijas. Šīs misijas dalībniekiem norit tikšanās ar vairāku institūciju – Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Valsts kases, Latvijas Bankas, Finanšu kapitāla un tirgus komisijas pārstāvjiem un citiem. Savu darbu eksperti plānojuši pabeigt 3.martā. SVF misijas Latvijā būs cikliskas – ik ceturksni, izvērtējot attiecīgo laikposmu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa;
Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!