• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Patvēruma atbalsta biroju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2009., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par pazudušu bērnu palīdzības dienesta numuru

Vēl šajā numurā

24.02.2009., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas Patvēruma atbalsta biroju

 

Komisija 18.februārī pieņēma priekšlikumu regulai, ar ko izveido Eiropas Patvēruma atbalsta biroju. Šis priekšlikums ir daļa no Imigrācijas un patvēruma pakta un atbilde uz Eiropadomē izteikto pieprasījumu. Šis priekšlikums ļaus ātri izveidot operacionālu aģentūru, kas koordinēs un nostiprinās dalībvalstu sadarbību patvēruma jomā, veicinot arī dažādu valstu prakses tuvināšanu. Birojs dos arī ieguldījumu, lai tiktu saskaņoti patvēruma noteikumi, ko pašreiz piemēro Eiropas Savienībā.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un par brīvību, drošību un tiesiskumu atbildīgais komisārs Žaks Baro teica: “Mēs aktīvi strādājam, lai izveidotu kopēju Eiropas patvēruma sistēmu. Šajā kontekstā ir jāsaskaņo ne tikai mūsu likumi, bet arī mūsu dažādā prakse. Ir svarīgi, lai dalībvalstu kompetentās iestādes, kas atbild par patvēruma jautājumiem, saņemtu konkrētu atbalstu, kas atbilstu to ikdienas darba vajadzībām. Atbalsta grupas, ko izmantos birojs, ļaus rast risinājumu klāstu tādās ārkārtas situācijās kā patvēruma meklētāju masveida ierašanās.”

Pašreizējā prakse patvēruma tiesību īstenošanā liecina, ka dalībvalstu prakse attiecībā uz starptautiskās aizsardzības pieteikumiem ir ārkārtīgi dažāda. Piemēram, irākieša izredzes saņemt aizsardzību vienā dalībvalstī ir 71%, citā dalībvalstī tie ir tikai 2%. Patvēruma politikas plānā, ko Komisija pieņēma 2008.gada jūnijā, ir paredzēti vērienīgi papildinājumi un grozījumi Eiropas tiesību aktos patvēruma jomā. Tie tiek īstenoti, tomēr to atbalstam ir vajadzīga pastiprināta dalībvalstu administratīvā sadarbība ar mērķi tuvināt dažādu valstu praksi.

Birojs atbalstīs dalībvalstu centienus īstenot saskaņotāku un taisnīgāku patvēruma politiku, piemēram, palīdzot tām noteikt labāko praksi, organizējot mācības Eiropas līmenī un uzlabojot piekļuvi kvalitatīvai informācijai par izcelsmes valstīm. Tas būs atbildīgs arī par valstu ekspertu atbalsta grupu darba koordināciju. Šīs komandas varēs izmantot pēc to dalībvalstu pieprasījuma, kuru teritorijā ir liels patvēruma meklētāju pieplūdums. Tāpat tas sniegs zinātnisku un tehnisku palīdzību, lai pilnveidotu patvēruma politiku.

Biroju dibinās kā aģentūru un neatkarīgu Eiropas iestādi. Komisija un dalībvalstis būs pārstāvētas Biroja padomē, kas būs Biroja vadības struktūra. Birojs cieši sadarbosies ar dalībvalstu kompetentajām iestādēm patvēruma jomā, kā arī ar ANO augsto komisāru bēgļu jautājumos.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!